Volumul rarisim „Două portrete“ de principesa Martha Bibescu

Volumul rarisim „Două portrete“ de principesa Martha Bibescu


Address

Strada Victoriei 18, Pitești, Romania

Despre

 Volumul „Două portrete“, publicat la Atelierele Grafice Cultura Națională București în anul 1930 este unul de excepție, fiind o ediție bibliofilă, în format mare, cuprinzând o sută de exemplare numerotate. Cele două exemplare, pe care le deține Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” din Pitești în Colecțiile Speciale sunt: exemplarul cu numărul 13 și, respectiv, exemplarul cu nr. 32. 

Având o copertă originală, volumele sunt trase pe hârtie velină vărgată, fabricată special pentru tipărirea acestui volum de către Editura Cultura Națională. 

Cititorul este fascinat, încă de la începutul volumului, de o litografie originală (protejată de o foaie de protecție), ce o înfățișează pe principesa Martha Bibescu. Litografia, realizată de pictorul și graficianul Al. Steriadi, poartă semnătura acestuia și anul în care a fost realizată, 1930.      
Cartea de 94 de pag.+7 f., cuprinde așa cum ne relatează și titlul două portrete ale unor personalități pe care Martha Bibescu a avut privilegiul să le cunoască îndeaproape: Regele Ferdinand al României și Anatole France.  

Grație talentului său literar, recunoscut unanim de toți criticii vremii, Martha Bibescu reușește să surprindă în câteva pagini, caracterul complex al Regelui Ferdinand, dar și pe cel de aristocrat rafinat al scriitorului francez, Anatol France. 

Alte sugestii

Vasile Rizeanu, un sculptor, o operă (Bustul lui Dinicu Golescu)

Educatie

Elzevirele și ex-libris-urile Ducelui de Berwick

Educatie

Collection Complette des Oeuvres de M. De Voltaire, o raritate bibliofilă

Educatie

Epistolae familiares, de Marcus Tullius Cicero, cea mai veche carte din fondul Colecțiilor Speciale

Educatie

Cărți premiate la Expoziția Internațională de la Paris din 1878

Educatie