Elzevirele și ex-libris-urile Ducelui de Berwick
Educatie
Despre
Elzevirele pe care le are Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu“ sunt ediții olandeze, apărute în tipografiile Elzevir din Leida (Lugdunum Batavorum) și Amsterdam, la jumătatea secolului al XVII-lea, fiind considerate rarități tipografice în întreaga lume.
„Officina Elzeviriana“ este instituția cu cel mai mare prestigiu în lumea tiparului. Elzevir este cel care a creat formatul duo-decimal numit și „de buzunar“, practic, ușor de purtat și de folosit.
În tipografia elzeviriană - „Officina Elzeviriana“ s-au experimentat tipografi din multe state europene, printre ei aflându-se și tipografi valahi.
Colecția noastră cuprinde 10 exemplare, format duo - decimal, legate în pergament, prezentând numeroase gravuri și însemnări particulare.
Una din aceste cărți este „Respublica et Status Imperii Romano-Germanici“, apărută în 2 volume, în 1634, respectiv în 1640 la Leida, în editura și tipografia, aparținând lui Bonaventure Elzevir.
Primul volum este ornat cu elemente heraldice, iar cel de-al doilea, cu marca Elzevirilor.
Ambele volume au un ex-libris (Ex-libris-ul reprezintă o mențiune făcută pe o carte din bibliotecăpentru a se indica posesorul ei. Ex-libris-ul se poate realiza fie sub forma unei ștampile, fie sub forma unei etichete aplicate pe copertă sau pe foaia de titlu a cărții. Cuprinde, deseori, gravuri cu valoare artistică sau litere ornate.) cu textul „Duc de Berwick“ („Duce de Berwick)
Despre acest duce avem informații că a fost fiul lui natural al regelui Iacob al II-lea al Angliei. La maturitate, acesta ajunge unul dintre cei mai buni conducători de oști, ce și-a pus serviciile în slujba Regelui Ludovic al XIV-lea, devenind Mareșal al Franței.
După căsătoria acestuia cu o ducesă de Alba, din marea Casă Regală a Spaniei, el va aplica peste primul ex-libris de pe volumul al doilea, un altul cu textul „El Duque de Berwick I Alba“ („Duce de Berwick și de Alba“).