Muzeul Municipal Câmpulung

Muzeul Municipal Câmpulung


Program

Deschis
Vezi programul

Address

Strada Negru Vodă 119, Câmpulung 115100, Romania

Despre

Câmpulungul și împrejurimile sale se remarcă prin mulțimea siturilor arheologice și a monumentelor istorice, care te transpun în trecut, ca un arc peste timp, sentiment pe care probabil l-a avut și Grigore Tocilescu, directorul Muzeului Național de Arheologie în timpul vizitei făcute aici în 1889. El a recomandat și susținut ideea creării unui muzeu la Câmpulung pentru a salva, conserva și păstra mărturiile trecutului.
Muzeul Municipal Câmpulung coordonează Secțiile de Istorie și Etnografie, Mausoleul Mateiaș și Casa Memorială George Topîrceanu.

Secția de Istorie cuprinde colecția de artă și colecția de științe ale naturii. Colecția de artă are peste 600 de opere aparținând unor artiști consacrați, precum Sava Henția, N. Vermont, C. Isachie, Ilie Burghele, Oscar Han, Lucian Grigorescu, Corneliu Baba, Marius Bunescu etc. Colecția de științe ale naturii găzduiește o expoziție de roci, fosile, păsări de baltă și din zona de deal și de munte și numeroase animale expuse în mod atrăgător, simulând pe cât posibil mediul lor natural. 

Secția de etnografie și artă populară este adăpostită într-o clădire declarată monument de arhitectură din sec. al XVIII-lea, construită în stil muscelean, cu parter și etaj. Clădirea a fost ridicată în anul 1735, avându-l ca ultim proprietar pe Gheorghe Ștefănescu, de aici și denumirea de vila „Gică Ștefănescu”. Este cea mai veche construcție civilă din Câmpulung. Secția de etnografie și artă populară are în structura sa interioare țărănești specifice zonei Muscel, port popular muscelean de o mare diversitate, obiecte caracteristice ocupațiilor tradiționale din mediul rural din acest areal geografic, precum și o bogată colecție de ceramică.

Ca o extensie a Muzeului de Istorie, în administrarea Muzeului Municipal Câmpulung funcționează și expoziția organizată la Mausoleul Mateiaș, dedicată primei conflagrații mondiale și luptelor din zonă.

Donația familiei Topîrceanu a permis ca din 1958 Muzeul Municipal Câmpulung Muscel să poată organiza pentru vizitare și casa memorială a poetului.
Sursa: Muzeul Municipal Câmpulung

Alte sugestii

Casa Goangă din Curtea de Argeş

Muzeu

Muzeul de etnografie Dumitru Norocea

Muzeu

Muzeul Etnografic Goleștii Badii ◉Topoloveni

Muzeu

Muzeul Satului "Ion Chelcea" ◉Boteni

Muzeu

Casa Memorială "George Topîrceanu" - Nămăiești

Muzeu