Muzeul Etnografic Goleștii Badii ◉Topoloveni

Muzeul Etnografic Goleștii Badii ◉Topoloveni


Despre

Aflat în orașul Topoloveni, la 20 km de Pitești, Muzeul Etnografic din Topoloveni este alăturat curții bisericii vechi din Goleștii Badii și reprezintă pentru turiști o poartă spre trecut, spre traiul zilnic al sătenilor și spre obiceiurile acestora. 

Muzeul este format din mai multe camere în care sunt expuse articole vestimentare, printre care câteva ii vechi de peste 100 de ani, obiecte de uz zilnic - oale, vase din lut cu inscripții tradiționale, unelte gospodărești. Impresionantă este și expoziția de aparatură folosită de bunicii noștri. Aceasta cuprinde și un gramofon funcțional și radiouri vechi. 
Pe lângă aceste elemente, remarcabile sunt și zecile de fotografii donate de oamenii locului, care împodobesc pereții muzeului și care surprind elemente din viața satului din perioada 1800-1900. 

Un exponat de o mare valoare este o rocă-meteorit, căzută din cer acum câteva decenii și donată de o localnică muzeului din Topoloveni.
Biserica Goleștii - Badii, alături de care se află Muzeul Etnografic din Topoloveni, reprezintă, de asemenea, un punct de atracție, fiind un monument istoric reprezentativ pentru zonă. Lăcașul de cult a fost construit în anul 1745 în timpul domniei lui Constantin Mavrocordat și găzduieşte două Evanghelii vechi de aproape trei secole.

Orașul Topoloveni se află în sud-estul județului Argeș, în marginea sudică a Platoului Cândești, pe malurile râului Cârcinov. Este străbătut de șoseaua națională DN7, care leagă Piteștiul de București. La Topoloveni, din acest drum se ramifică șoseaua județeană DJ 702, care îl leagă spre nord de Priboieni, Beleți-Negrești, Dobrești, Boțești și mai departe în județul Dâmbovița de Cândești.
 
Sursa: CNIPT Topoloveni - Centrul National de Informare si Promovare Turistica in Orasul Topoloveni, Judetul Arges; http://orasultopoloveni.ro/

Alte sugestii

Muzeul Satului Mușătești

Muzeu / Obiectiv turistic

Casa Goangă din Curtea de Argeş

Muzeu

Muzeul de etnografie Dumitru Norocea

Muzeu

Muzeul Satului "Ion Chelcea" ◉Boteni

Muzeu

Casa Memorială "George Topîrceanu" - Nămăiești

Muzeu