Mănăstirea Văleni

Mănăstirea Văleni


Address

DC248, Văleni 117636, Romania

Despre

Continuând traseul pe Valea Topologului, ajungem în comuna Sălătrucu. Pornind din centrul satului Văleni, un drum local urcă în lungul pârâului și ajunge la Mănăstirea Văleni, încorporată administrativ comunei Sălătrucu. Străvechea vatră monahală Văleni a fost întemeiată în a doua jumătate a secolului al XVII – lea de călugărul Zaharia Grădișteanu, care a construit, între anii 1691-1692, o bisericã din lemn cu hramul “Sfânta Treime”, punând bazele unei obşti de călugări. 
 
Până la sfârșitul secolului al XVIII-lea, când a avut loc războiul ruso-turc, în Mănăstirea Văleni a slujit o obște monahală de călugari. Imediat după război, Preasfințitul Iosif I, episcopul Argeșului, mută obștea călugărilor în Mănăstirea Robaia, iar în Văleni adună maicile din schiturile desființate.
 
Deteriorată de timp şi de cutremure, de-a lungul a peste 300 de ani de istorie care au trecut peste ea, biserica a fost demolată şi rezidită pe acelaşi loc de trei ori. Actuala biserică a fost construită între anii 1948-1955, prin strădania episcopului Iosif Gafton, care a iniţiat şi s-a îngrijit de reconstrucţia bisericii, atribuindu-i un nou hram – “Adormirea Maicii Domnului”.
 
În anul 2002, s-au început lucrările de renovare la acoperișul și la pereții exteriori ai bisericii, apoi s-a restaurat clădirea veche a stăreției, s-a înființat un atelier de croitorie și s-a reamenajat vechiul atelier de țesut covoare.
 
Astăzi, intrând în curtea mănăstirii, în partea stângă se află casa în care a locuit celebrul autor al „Baladelor vesele și triste”, George Topîrceanu, împreună cu părinții săi, în timpul în care mama sa lucra aici ca ţesătoare de covoare. Puțin mai sus se află chiliile modeste ale călugărițelor. Acestea reprezintă mărturii vii ale arhitecturii tradiționale argeșene.
De asemenea, în curtea mănăstirii regăsim Casa “Atelier”, care datează din anul 1930, din perioada stareței Leonida Stănescu. Clădirea adăpostește atelierele de croitorie și de țesătorie, trapeza, biblioteca, depozitul de carte veche și Cancelaria. 
 
Atelierul de țesătorie a fost amenajat în anul 1886 și a funcționat neîntrerupt până în anul 1960. Atelierul a reprezentat o școală autentică, aici fiind inițiate în arta țesutului numeroase tinere de pe Valea Topologului și din împrejurimi. 
Astăzi, interiorul atelierului este în același timp și un mic muzeu al lucrului manual tradițional argeșean, aici păstrându-se războaie de țesut covoare oltenești și țesături tradiționale din bumbac. Totodată, este locul în care măicuțele cos cu migală veșminte preoțești.
 
Mănăstirea Văleni este un lăcaş simplu şi modest, cu o istorie fascinantă. Poziționată într-un cadru natural deosebit, Mănăstirea Văleni este locul ideal unde veţi găsi liniștea sufletească, departe de grijile cotidiene.

Alte sugestii

Catedrala Arhiepiscopală și Regală din Curtea de Argeș

Biserica

Biserica Olari

Biserica

Biserica Domnească Sfântul Nicolae

Biserica

Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă

Biserica

Mănăstirea Vieroşi din Mioveni

Biserica