
Mănăstirea Tutana
Biserica
Despre
Mănăstirea Tutana este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul satului Tutana, comuna Băiculești. Mănăstirea Tutana a fost ctitorită de călugări veniți de la Muntele Athos, fiind printre puținele lăcașuri românești care au hramul Cuviosul Atanasie. Ansamblul este format din patru monumente: Biserica „Sf. Atanasie", ruine turn clopotniță, ruine chilii și zid de incintă.
Construită înainte de 1497, conform hrisovului emis de cancelaria domnitorului Radu cel Mare (1495 - 1508), biserica a fost reconstruită, cu adăugarea pridvorului și refacerea turlelor, între 1582 - 1588 de către Mihnea Ioan al V-lea. Biserica este o construcție masivă din cărămidă, în formă de cruce. Atrage în mod deosebit atenția vizitatorilor cărămida misterioasă din exteriorul zidului, care are pe ea o schiță ce seamănă cu un extraterestru: cască de protecție cu vizor, costum cu fermoar circular, mâini scurte, picioare cu mușchi puternici, între care se află un aparat de zbor individual. Se observă că desenul a fost incizat înainte de arderea cărămizii, ceea ce exclude ipoteza ca aceasta să fi fost scrijelită ulterior.
În 1987, Episcopia Râmnicului și Argeșului a sprijinit lucrările de restaurare și consolidare a frumoasei biserici, iar în anul 1988 Mănăstirea Tutana a fost inclusă în lista monumentelor istorice și de artă. În 1987, au fost făcute cercetări arheologice, în urma cărora au fost descoperite șase morminte, mai multe monede și un inel de aur, care ar fi aparținut unuia dintre ctitorii bisericii.
Mănăstirea Tutana este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Muntenia, obiectiv pe care nu ar trebui să-l ratați dacă vă aflați în zonă.
La Mănăstirea Tutana se poate ajunge mergând 7 km de la DN 7C (Pitești – Curtea de Argeș), din satul Argeșani, pe DJ 704F.
Sursa: Facebook – Mănăstirea Tutana; crestinortodox.ro