Mănăstirea Trivale
Biserica
Despre
În zona de nord-vest a municipiului Piteşti, adăpostită de stejarii unei păduri seculare, se află Mănăstirea Trivale, cu hramul "Sfânta Treime". Izvoarele istorice susţin că Mănăstirea Trivale a fost ctitorită de Trifan şi Stanca Stăncescu în a două jumătate a secolului al XV-lea. Prima biserică a fost construită din lemn. Aceasta a fost refăcută în timpul lui Matei Basarab și rezidită din piatră și cărămidă de către Mitropolitul Varlaam. Lucrările s-au încheiat în anul 1698 în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu, când a fost pusă și pisania.
Vicisitudinile vremii au lăsat o amprentă grea asupra mănăstirii din codrii Piteştiului. La 14 octombrie 1802 a fost grav avariată de un seism puternic, fiind necesară o restaurare un an mai târziu, în timpul păstoririi întâiului ierarh al Episcopiei Argeşului, Iosif. Au urmat alte două cutremure grele, care au afectat biserica. Schitul Trivale a fost refăcut după cutremurul din 1940, lucrările dintre anii 1942 și 1944 fiind coordonate de Episcopia Argeșului. În anul 1990, lăcașul a fost transformat în mânăstire, biserica fiind resfințită.
Picturile mănăstirii au fost realizate în 1731 de Ioasaf Grecu şi restaurate în anul 1904. Se spune că aici a fost adăpostit, pentru o vreme, capul lui Mihai Viteazul, după ce domnitorul fusese ucis în Câmpia Turzii.
În perioada comunistă, Mănăstirea Trivale nu a funcţionat, ea fiind redeschisă în anul 1991. În prezent, este o obşte de călugări, având hramul "Sfânta Treime".
Schitul Trivale se află într-un cadru natural feeric. În încântătoarea grădină a mănăstirii se găsesc biserica, troiţa, clopotniţa şi chiliile inundate de ghirlande de flori.
Mănăstirea Trivale este o oază de linişte în tumultul citadin din oraşul aflat chiar la câțiva paşi, precum și un loc de pelerinaj pentru foarte mulţi credincioşi, care vin aici pentru a se ruga şi pentru a-şi desfăta privirile şi sufletele cu frumuseţi naturale încărcate de spiritualitate.
Adresa: Mănăstirea Trivale este situată în Parcul Trivale din Municipiul Pitești, pe strada Trivale, nr.71.
Sursa: Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului; crestinortodox.ro; wikipedia.org; Facebook/Mănăstirea Trivale; https://www.facebook.com/ManastireaTrivale.