Schitul Brădetu

Schitul Brădetu


Address

DC262, Brădetu 117147, Romania

Despre

Schitul Brădetu închinat Sfântului Nectarie și Sfântului Ioan Botezătorul datează din vremea domnitorului Mircea cel Bătrân. A rezistat peste secole ca obşte de călugări, fie de sine stătătoare, fie ca metoc al Mănăstirii din Curtea de Argeş. S-a menţinut până la reformele agrară şi bisericească impuse de Cuza, în urma cărora s-a dezvoltat satul actual Brădetu, iar schitul s-a transformat în biserică de enorie.

După 130 de ani, din dorinţa a trei călugări, s-a pornit la o ctitorie nouă, la 800 m altitudine, deasupra satului, așezământul monahal primind numele vechiului schit Brădetu.

Odată cu finalizarea construcţiei noului paraclis în anul 2005, a fost adusă la Brădetu icoana mare a Sfântului Nectarie pictată de monahiile din Mănăstirea Sfintei Treimi din Insula Eghina. Mai mult, în noul paraclis au fost aduse părticele din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie, care au fost așezate într-o raclă aurită.

Turiștii care ajung în zonă pot să viziteze și Biserica Înălţarea Domnului a vechiului Schit Brădetu. Construită la începutul secolului al XV-lea și declarată monument istoric și de arhitectură religioasă, Biserica Schitului Brădet reprezintă un important edificiu caracteristic arhitecturii vechi românești, fiind considerată primul monument construit în întregime de meșteri români.
Adresa: sat Bradetu, com. Brăduleț, județul Argeș

Sursa: Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului; https://basilica.ro/; https://www.crestinortodox.ro/; Via Valahia; https://viavalahia.ro/

Alte sugestii

Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Cepari

Biserica

Mănăstirea Robaia

Biserica

Schitul Dragoslavele

Biserica

Biserica de lemn Sfântul Mare Mucenic Pantelimon ⁕Costești

Biserica

Mănăstirea Slănic - Taborul Argeșului

Biserica / Obiectiv turistic