Mănăstirea Valea din comuna Țițești

Mănăstirea Valea din comuna Țițești


Address

DC84, Valea Mănăstirii 117753, Romania

Despre

Biserica Mănăstirii Valea din comuna Ţiţeşti este una dintre puţinele ctitorii domneşti păstrate pe teritoriul actual al judeţului Argeş, fiind, totodată, un monument deosebit de important în peisajul arhitecturii medievale româneşti.
Biserica este ctitoria lui Radu Paisie, domnul Ţării Româneşti, din 1534. Documentele atestă existenţa ei anterior acestui an, un prim hrisov care o menţionează datând din timpul lui Vlad Vintilă de la Slatina, de la 29 decembrie 1532. De asemenea, piatra tombală a jupaniţei Vişa, decedată în anul 1525, constituie încă un indiciu pentru datarea mănăstirii anterior anului 1534.
Monumentul a intrat în atenția cercetătorilor încă de la începutul secolului XX. Săpăturile efectuate în naos au dus la o descoperire deosebit de importantă, constând în piatra de mormânt a monahiei Anisia (pe numele mirenesc Anca), mama marelui logofăt Vlaicu Piscanu. 
Complexul monahal din Valea Mănăstirii cuprinde următoarele construcții: Biserica Sfânta Treime, ruinele vechilor chilii, clopotnița, zidul de incintă. Turla este din lemn, pătrată, luminată de patru ferestre înalte. Acoperișul din șindrilă este în formă de clopot.
Pictura bisericii este una de excepție. Biserica are tinda pictată în 1797, pronaosul pictat în 1746, iar în anumite registre din naos și altar se pot observa cele trei straturi succesive de pictură: primul este cel de la 1548 din vremea lui Mircea Ciobanul, al doilea de la 1746 din timpul Egumenilor Damaschin si Partenie, iar cel de-al treilea strat este cel din 1846, în timpul lui Ioanichie Polidor.
Podoaba interioară a bisericii este catapeteasma sculptată în lemn, lucrată în timpul lui Constantin Mavrocordat.

Adresa: Mănăstirea Valea Mănăstirii este situată pe şoseaua Piteşti-Câmpulung-Rucăr-Braşov (DN 73) la kilometru 20 ramificaţie dreapta 2 km Titeşti şi apoi încă 6 km până la mănăstire. Se poate ajunge şi pe traseul Piteşti-Colibaşi-Mioveni-Racoviţă-Țiteşti.

Sursa: crestinortodox.ro, doxologia.ro, cimec.ro

Alte sugestii

Biserica Izvoarelor de Leac și minunile săvârşite de apa tămăduitoare

Biserica

Mănăstirea Sfântul Prooroc Ilie - Piscul Negru Transfăgărășan

Biserica

Mănăstirea Antonești, una dintre cele mai frumoase așezări monahale de pe Valea Argeșului

Biserica

Mănăstirea Glavacioc

Biserica

Biserica de lemn Cuvioasa Paraschiva Zorile

Biserica