Mănăstirea Slănic - Taborul Argeșului

Mănăstirea Slănic - Taborul Argeșului

Biserica / Obiectiv turistic


Address

Aninoasa, 117037, Romania

Despre

Începuturile vieţii monahale la Schitul Slănic sunt mai puţin cunoscute, pierzându-se în negura vremii. Tradiţia ne spune că domnitorul Vlad Ţepeş ar fi primul ctitor al lăcaşului. Alte izvoare istorice menționează că mănăstirea ar fi fost ctitorită de Neagoe Basarab. Prima atestare documentară este din 16 mai 1679 când, printr-un act oficial, popa Nica donează şi închină Mănăstirii Aninoasa biserica din Slănicul de Jos.

În anul 1805, schitul se desfiinţează. În plin Război Mondial, în anul 1916, un călugar cu metania la Schitul Ciocanu se retrage în aceste locuri. Monahul Irinarh Pulpea a stat singur pe acest munte până în 1922, când i se alătură ieromonahul Isidor Ghimpeteanu, venit din obștea Robaiei. 

Împreună încep zidirea unei biserici închinate Maicii Domnului și toată suflarea creștinească de pe aceste dealuri li se alătură. Biserica a fost ridicată în câțiva ani, iar la 19 octombrie 1930 a avut loc sfințirea acesteia.
Unul dintre punctele de atracţie ale lăcaşului îl reprezintă muzeul amenajat în vechiul corp de chilii. Aici, sunt păstrate Biblii vechi, icoane scăpate din incendii, cruci salvate miraculos, cărţi, fotografii, anafură şi mir din Ţară Sfântă.

Aşezarea monahală, numită drept "Taborul Argeşului", cuprinde trei biserici: una cu hramul "Schimbarea la Faţă", a doua cu hramul "Naşterea Maicii Domnului", iar a treia a fost construită în cinstea Sf. Ierarh Calinic de la Cernica.

Faptul că unul dintre cele trei altare are hramul "Schimbarea la faţă" a adus mănăstiririi supranumele de Taborul Argeşului - de la Tabor, muntele din Palestina pe vârful căruia s-a făcut schimbarea la faţă a lui Iisus.
Situată într-un cadru natural deosebit, Mănăstirea Slănic este loc de pelerinaj pentru mii de credincioși care vin anual să se închine aici. 

Adresa: Mănăstirea Slănic este situată în satul cu același nume din comuna Aninoasa. Se află la o distanță de aproximativ 50 km de Pitești, ce poate fi parcursă în aproximativ o oră de mers cu mașina.

Sursa: https://www.crestinortodox.ro/

Alte sugestii

Satul Podu Dâmboviței

Obiectiv turistic

Barajul Pecineagu

Obiectiv turistic

Peșterea Colțul Surpat (Peștera Urșilor)

Obiectiv turistic

Cheile Dâmbovicioarei

Obiectiv turistic

Dârsta lui Nistorică – Vâltoarea de la Rucăr

Obiectiv turistic