Crucea Ateneului de pe Muntele Iezer

Crucea Ateneului de pe Muntele Iezer


Address

Unnamed Road, Romania

Despre

Crucea Ateneului de pe Muntele Iezer are o istorie aparte. În anul 1937, dinamicii activiști culturali ai Ateneului Voinești au inițiat acțiunea de ridicare a unei cruci pe Iezerul Mare. Prima cruce din lemn a fost amplasată la altitudinea de 2270 metri, însă aceasta a cedat din cauza acțiunii factorilor naturali.  De-a lungul timpului, au mai fost montate alte cruci din piatră, însă acestea au dispărut. Astfel, în anul 1988, Asociația de turism „Plaiuri muscelene" și Salvamont Câmpulung, sub conducerea șefului formației de la vremea respectivă, au amplasat o cruce din fier. Căutând bolovani pentru a consolida crucea, la mică distanță, într-o vale, s-a găsit una din crucile de piatră. Aceasta a fost încastrată în beton la baza celei de fier.  

Vechea cruce are o inscripție greu vizibilă, motiv pentru care membrii Salvamont au copiat mesajul pe o placă de inox și au prins-o pe crucea actuală: 

„MARE EȘTI DOAMNE ȘI MINUNATE SUNT LUCRĂRILE MÂINILOR TALE".

Propunere Arges Ghid App:
Traseu: Cabana Voina - Valea Bătrâna - Pârâul Iezerului - Refugiul Iezer - Lacul Iezer - Crucea Ateneului

Dificultate: mediu/dificil; Distanţă: 8,64 km; Durată: 4:00-5:00h

La Crucea Ateneului se poate ajunge pe un traseu pornind din comuna Lerești. Traseul are marcaj Punct Albastru și reprezintă legătura între Cabana Voina și Crucea Ateneului, trecând pe la Refugiul și Lacul Iezer. Această variantă nu este recomandată iarna deoarece străbate firul văii Iezerului Mic (culoar de avalanșă). Traseul oferă priveliști asupra văilor Bătrâna și Iezerul (cu pante înclinate și împădurite), spre Muntele Văcărea și Plaiul lui Pătru și spre Munții Iezer-Păpușa. Odată ajunși la Crucea Ateneului, în față se deschid peisaje superbe, aflându-ne deasupra Lacului Iezer şi a văii glaciare cu acelaşi nume. 

Mai multe trasee montane cu plecare din zona Voina către Iezer aici: https://www.cabanavoina.ro/trasee-montane/

Sursa: Primăria Lerești; Facebook/Comuna Turistică Lerești; https://muntii-nostri.ro/; Salvamont Argeș.

Alte sugestii

Căsuța Albastră din Corbi

Obiectiv turistic

Cheile și Poienile Vâlsanului

Obiectiv turistic

Lacul Învârtita @Nucșoara

Obiectiv turistic

Staţiunea Brădetu

Obiectiv turistic

Satul Podu Dâmboviței

Obiectiv turistic