Cetatea Poienari - adevărata cetate a lui Vlad Țepeș

Cetatea Poienari - adevărata cetate a lui Vlad Țepeș


Program

Închis
Vezi programul

Address

Transfăgărășan, Arefu 117040, Romania

Telefon

Despre

Cetatea Poienari se redeschide pentru turiști începând de marți, 27 mai 2025. Accesul se va face în grupuri organizate, la ore fixe după următorul program:
 - ora 9:00
 - ora 11:00
 - ora 13:00
- ultima urcare la ora 15:00.

 "După o lună de monitorizare intensă, sâmbătă specialiștii au reușit capturarea ursoaicei și a celor doi pui, care fuseseră observați în zona cetății. Animalele sălbatice au fost relocate în siguranță în Fondul de Vânătoare Cumpăna, aflat în administrarea Direcției Silvice Argeș. Între timp, Muzeul Județean Argeș a îmbunătățit gardul electric, a blocat alte poteci de acces, iar colegii de la Cetatea Poienari au fost dotați cu spray-uri de protecție și goarne acustice. Nu mai sunt semne recente ale altor animale sălbatice în perimetru. În urma consultărilor pe care le-am inițiat cu toate instituțiile responsabile – Prefectura, Consiliul Județean Argeș, Jandarmeria, Direcția Silvică, Garda Forestieră, Primăria Arefu și Obștea Moșnenilor Arefeni – am stabilit condiții clare de vizitare în deplină siguranță. Vreau să le mulțumesc prefectului Ioana Făcăleață și celorlalte instituții cu care am colaborat, precum și colegilor noștri de la Muzeul Județean pentru că au acționat rapid. Siguranța turiștilor rămâne prioritatea noastră. Ne dorim ca această bijuterie a Argeșului, recent reabilitată cu fonduri europene, să atragă din nou zeci de mii de vizitatori!" - a precizat Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș.

În trecut, Cetatea Poienari era vizitată anual de peste 100.000 de turiști!

Situată lângă Barajul Vidraru, la doar 27 km de Curtea de Argeș, Cetatea Poienari este o adevărată comoară a istoriei – construită în secolul XIV și extinsă de Vlad Țepeș, fără să fi fost vreodată cucerită.

 Reamintim, Prețul biletului de intrare este 30 de lei pentru adulți și 20 de lei pentru elevi, studenți, pensionari. 

***
În Valea Superioară a Argeșului, în comuna Arefu, sat Căpățânenii Pământeni, pe vârful Muntelui Cetățuia, se înalță în stâncă, la o altitudine de 850 de metri, Cetatea Poienari. Cunoscută și sub numele de Cetatea lui Vlad Țepeș sau Cetatea lui Negru Vodă, Cetatea Poienari este o încântătoare fortăreață medievală, aflată în vârf de munte, la 25 de kilometri de Curtea de Argeș.

Cetatea Poienari a fost pentru prima dată menționată documentar în anul 1453. Inițial, pe vremea lui Negru Vodă, a fost construit un singur turn. Ulterior, construcția a fost dezvoltată în scop de refugiu de către Vlad Țepeș, adăugându-i-se turnuri, ziduri și dependințe. Cetatea Poienari a fost reședința secundară a lui Vlad Țepeș, fiind construită ca post de fortăreață contra otomanilor.

Cetatea are o formă alungită, ziduri puternice (cu o grosime de 2-3 metri) și posedă 5 turnuri, 4 rotunde și unul prismatic. De-a lungul timpului, cetatea a avut o utilizare complexă, servind ca loc de adăpostire a domnilor, a vistieriei ţării, dar şi de temniţă pentru boierii vinovaţi de „hiclenie".

La Cetatea Poienari se poate ajunge urcând o scară cu 1.480 de trepte din beton, care şerpuiesc printr-o pădure deasă de fag. Priveliștea de sus este impresionantă și vă va recompensa pe deplin efortul. Odată urcate cele 1480 de trepte zidite până în coama dealului, de la înălţimea cetăţii pot fi admirate priveliștile frumoase ale văii Argeșului și Munții Făgăraș. 

Peisajul este completat de spectaculosul drum Transfăgărășan, Barajul și Lacul Vidraru, aflate în apropiere.
Personalitatea excepțională a lui Țepeș a stârnit imaginația autorilor de romane, schițe, nuvele, scenarii dramatice și cinematografice. Aceasta a fost și sursa de inspirație a scriitorului Jules Verne în compunerea romanului "Castelul din Carpați", inspirat din legendele despre misterioasa cetate a domnitorului Vlad Țepeș. Cunoscută ca Cetatea lui Vlad Dracul, Cetatea Poienari a atras, de-a lungul timpului, televiziuni de renume. Jurnaliști din țară și din străinătate au realizat materiale documentare despre adevărata viață a lui Vlad Țepeș, fiind fascinați de legendele legate de domnitorul care a adus României faima de țara lui Dracula.
 🔘
Informații utile:
Adresă: Județul Argeș, Comuna Arefu, DN 7C - Transfăgărășan, la 27 km de Curtea de Argeș.

 🔘
Prețul biletului de intrare este 30 de lei pentru adulți și 20 de lei pentru elevi, studenți, pensionari. Biletele pot fi achiziționate atât fizic, de la cetate, cât și online, prin cardul turistic - ARGES TOURIST PASS: https://www.romanian-adventures.ro/oferte/arges-tourist-pass.

Cetatea Poienari se află în administrarea Muzeului Județean Argeș, instituție finanțată și subordonată Consiliului Județean Argeș. Mai multe informații despre Cetatea Poienari regăsiți accesând site-ul Muzeului Județean Argeș:
https://muzeul-judetean-arges.ro/cetatea-poienari/

Adresă: Județul Argeș, comuna Arefu, DN 7C, la 4 km distanță de Barajul Vidraru.

Photo Gallery

Video

Alte sugestii

Rezervația fosiliferă de la Suslănești

Obiectiv turistic

Lacul Capra, o perlă din Munții Făgăraș

Obiectiv turistic

Lacul Jgheburoasa

Obiectiv turistic

Avenul de sub Vârful Grind - cea mai adâncă peșteră din România

Obiectiv turistic

Termele (băile) romane din satul Voinești @ Lerești

Obiectiv turistic