Casa Memorială "George Topîrceanu" - Nămăiești

Casa Memorială "George Topîrceanu" - Nămăiești


Address

DC19, Nămăești 117811, Romania

About

În satul Nămăești, comuna Valea Mare Pravăț, se află Casa Memorială George Topîrceanu - o casă țărănească, cu pridvor larg la etaj, acoperită cu șiță și ridicată de mâini pricepute la început de veac, în 1900, loc în care poetul George Topîrceanu și-a petrecut 8 ani din viață. Casa a intrat în patrimoniul Muzeului Municipal Câmpulung prin donația familiei în anul 1958, fiind declarată ulterior monument istoric de interes național.

La intrarea în micul parc, printre pomi, te întâmpină statuia de bronz a poetului, ridicată în 1973 de ofițerul în rezervă Marius Buturoiu, pe soclul căreia sunt așternute ultimele versuri din „Balada morții".

În prezent, casa, unde a locuit și a creat poetul timp de 8 ani, adăpostește o expoziție memorială permanentă, cuprinzând exponate legate de viața și activitatea poetului, precum o parte a bibliotecii personale, scrisori adresate familiei și prietenilor, manuscrise, fotografii, arme de vânătoare, bastoane. 

Mica expoziție de la parter invită vizitatorii într-o incursiune în timp pentru a cunoaște viața și activitatea poetului „Baladelor vesele și triste", prin intermediul fotografiilor, scrisorilor către familie, documentelor originale sau facsimilelor și publicațiilor. O scară interioară de lemn, element original în arhitectura țărănească, ne conduce la etaj unde, în două încăperi dispuse simetric față de un antreu, a fost recreată atmosfera în care a trăit și a scris George Topârceanu. Către stradă, un dormitor cu mobilier de epocă și multe țesături populare evocă pentru vizitator calmul orelor de odihnă ale poetului.

Pașii lui traversau micul hol și ajungeau în camera de lucru unde, la biroul pirogravat, așternea în momente de inspirație versuri care au devenit subiecte de poezii: „Aeroplanul" din poezia cu același nume și celebrul geamantan din „Balada chiriașului grăbit".

Casa Memorială George Topîrceanu se află în administrarea Muzeului Municipal Câmpulung.
Sursa: muzeulcampulung.ro, valeamarepravat.ro, wikipedia.org

Similar Suggestions

Casa Goangă din Curtea de Argeş

Muzeu

Muzeul de etnografie Dumitru Norocea

Muzeu

Muzeul Etnografic Goleștii Badii ◉Topoloveni

Muzeu

Muzeul Satului "Ion Chelcea" ◉Boteni

Muzeu

Muzeul Municipal Câmpulung

Muzeu