Trasee de bicicletă

Trasee de bicicletă


Bicicleta este unul dintre cele mai bune mijloace prin care te poți bucura în tihnă de frumusețile Argeșului, fie că e vorba de un traseu scurt și plin de provocări, fie că îți dorești un traseu mai ușor, care să îți ofere bucuria de a admira peisajul din jur. Traseele de bicicletă din Argeș sunt numeroase și, în același timp, deosebite pentru orice iubitor de natură și bicicletă. Iată câteva propuneri de trasee cu bicicleta în cele mai frumoase zone ale Argeșului.
✔️Transfăgărășan  (Curtea de Argeș – Bâlea Lac)
Traseul pornește din Municipiul Curtea de Argeș și se încheie la Bâlea Lac, la intrarea în Transfăgărășan Tunel. Traseul se desfășoară de-a lungul DN7C Transfăgărășan, pe Valea Argeșului, pe teritoriul comunelor Albeștii de Argeș, Corbeni și Arefu. 

Obiective turistice: Biserica „Nașterea Maicii Domnului” a fostului schit Brătășesti, Cetatea Poienari, Barajul și Lacul Vidraru, Statuia lui Prometeu – Monumentul Electricității, Casa Memorială „George Stephănescu”, Peșterile de la Piscul Negru.

Dificultate: Mediu (Traseu roșu); Lungime traseu: 81 km.         

✔️Mușătești – Brădetu – Valea Vâlsanului spre Moldoveanu
Traseul pornește din comuna Mușătești și se desfășoară de-a lungul DJ703I, pe Valea Vâlsanului (Poienile Vâlsanului), pe teritoriul comunelor Mușătești, Brăduleț, Nucșoara și Arefu.

Obiective turistice:  Biserica de lemn „Sfinții Voievozi” (Mușătești), Schitul Robaia (Mușătești), fostul schit Brădetu (Brăduleț), Stațiunea balneo-climaterică Brădetu (Brăduleț).

Dificultate: Ușor (Traseu albastru); Lungime traseu: 74 km.

 ✔️Curtea de Argeș – Valea Danului – Sălătrucu
Traseul pornește din Municipiul Curtea de Argeș și se desfășoară de-a lungul DJ703H, urmând cursul Râului Topolog, pe teritoriul comunelor Valea Danului, Cepari, Șuici și Sălătrucu.

Obiective turistice: Ansamblul Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfânta Filofteia” (Valea Danului), ansamblul vilei Minovici (Cepari), Trunchiul Stejarului Multisecular (la interseția Cepari-Șuici), Cula Sultănica (Șuici), Mănăstirea Văleni  (Sălătrucu).

Dificultate: Mediu (Traseu roșu); Lungime traseu: 78 km.

 ✔️Lacul Vidraru (Călugărița) – Rancurea – Sălătrucu (Valea Topologului)
Traseul pornește din apropierea Cantonului silvic Călugărița (Lacul Vidraru) și se încheie în comuna Sălătrucu (Valea Topologului) – Drum Cumpenita, cu trecere prin Poiana Runcurea. Traseul se desfășoară pe Valea Argeșului, cu ieșire pe Valea Topologului, pe teritoriul comunelor Arefu și Sălătrucu.

Obiective turistice: Barajul și Lacul Vidraru, Statuia lui Prometeu – Monumentul Electricității, Rezervația forestieră Pădurea Arefu, Lacul Cumpăna, Stâna Ştubeaua (Sălătrucu), Lacul Varu (Sălătrucu), panorama Munților Făgăraș (Vârful Negoiu). 

Dificultate: Mediu (Traseu roșu); Lungime traseu: 18 km.         

 ✔️Baraj Vidraru – Călugărița - Cumpăna – Transfăgărășan
Traseul pornește de la Barajul Vidraru (intrare tunel) și se încheie pe Transfăgărășan (DN7C). Traseul se desfășoară pe Valea Argeșului, de-a lungul DJ704I, cu trecere prin zona Călugărița, respectiv Cumpăna, pe teritoriul comunei Arefu.

Obiective turistice: Barajul si Lacul Vidraru, Rezervația forestieră Pădurea Arefu, Lacul Cumpăna (Arefu), panorama Munților Făgăraș (Vârful Negoiu, Vârful Moldoveanu). 

Dificultate: Ușor (Traseu albastru); Lungime traseu: 20 km.      

 ✔️Albești – Cicănești – Oești
Traseul pornește din comuna Albeștii de Argeș și se încheie în sat Oeștii Ungureni (Corbeni). Traseul se desfășoară de-a lungul DJ704G (Albeștii de Argeș – Cicănești), respectiv DC254 (Cicănești – Corbeni), pe Valea Argeșului, pe teritoriul comunelor Albeștii de Argeș, Cicănești și Corbeni.

Obiective turistice: Biserica „Nașterea Maicii Domnului” a fostului schit Brătășești (Albeștii de Argeș), Biserica de lemn „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” (Cicănești), Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul – Antonești (Corbeni).

Dificultate: Ușor (Traseu albastru); Lungime traseu: 12 km.

 ✔️Nucșoara – Brădetu
Traseul pornește din comuna Nucșoara (sat Sboghițești) și se încheie în comuna Brăduleț (sat Brădetu). Traseul se desfășoară de-a lungul DC268, pe Valea Vâlsanului, pe teritoriul comunelor Nucșoara și Brăduleț. 

Obiective turistice:  Casa Memoriala Elisabeta Rizea (Nucșoara), Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” (Nucșoara), Lacul Învârtita (Nucșoara), Valea Vâlsanului, fostul schit Brădetu, Stațiunea balneo-climaterică Brădetu.

Dificultate: Mediu (Traseu roșu); Lungime traseu: 7 km.

✔️Nucșoara (Valea Cernatului ) – Malița – Valea Vâlsanului
Traseul pornește din comuna Nucșoara (Valea Cernatului – la întâlnirea cu Râul Slatina) și se încheie pe Valea Vâlsanului, în apropiere de Rezervația mixtă Valea Vâlsanului, cu trecere prin Malița ( Curmătura Malița – Vârful Malița). Traseul se desfășoară pe Valea Râului Doamnei, pe teritoriul comunei Nucșoara.

Obiective turistice: panorama Munților Făgăraș (Vârful Moldoveanu), trasee montane - Vârful Moldoveanu, Valea Vâlsanului, Valea Râului Doamnei.

Dificultate: Greu (Traseu negru); Lungime: 46 km.

 ✔️Muntele Măgura – Vârful Strungii – Nucșoara ( ieșire din Malița)
Traseul pornește de la Muntele Măgura și se încheie în comuna Nucșoara (ieșire din Malița), cu trecere prin Vârful Strungii. Traseul se desfășoară pe Valea Râului Doamnei, pe teritoriul comunei Nucșoara.

Obiective turistice: panorama Munților Făgăraș (Vârful Moldoveanu), trasee montane - Vârful Moldoveanu, Valea Râului Doamnei, Casa Memorială “Elisabeta Rizea”, Lacul Nucșoara, Zona Carstică Măgura. 

Dificultate: Greu (Traseu negru); Lungime traseu: 12 km.

 ✔️Traseu în Munții Iezer-Păpușa
Acest traseu este considerat unul dintre cele mai frumoase trasee din România. Este un traseu de dificultate medie, cu o lungime de aproximativ 45 km și un nivel de diferență de înălțime de peste 1.500 de metri. Traseul începe în orașul Câmpulung Muscel și trece prin păduri, munți și chei spectaculoase. În Masivul Iezer Păpușa se găsesc căldări și lacuri glaciare, iar creasta are câteva porțiuni dificil de parcurs. Traseul spre Crucea Ateneului este foarte frumos, dar și foarte solicitant din cauza diferenței mari de nivel de urcat. Se merge în mare parte pe un drum forestier și pe o potecă abruptă prin pădure. Traseul cuprinde următoarele puncte: Barajul Râușor –  Canton Portăreasa – Muntele Portăreasa – Curmătura Groapele – Vârful Iezerul Mic (2409 m) – Crucea Ateneului – Plaiul Văcarea – Cabana Voina.

 ✔️Turul Lacului Râușor
Este un traseu de o oră, ce ocolește Lacul Râușor. Traseul începe de la baraj, urcăm pe partea stângă a lacului și coborâm pe șoseaua betonată. După ce traversăm Râușorul, continuăm pe malul opus al estuarului larg pe care îl face Râul Râușor în lac. Drumul se menține în stare bună, deși pe alocuri se văd urme ale alunecărilor de teren și trebuie să traversăm cu grijă. După mai bine de 30 minute ajungem la capătul lacului și drumul se intersectează cu șoseaua. De aici, mai sunt 2 km până la cabana Voina.

 ✔️Traseu pe Valea Argeșelului
Este un traseu foarte frumos, de o jumătate de zi, care traversează zone cu peisaje încântătoare. Traseul începe din Nămăiești, nu departe de Fabrica de Ciment din Câmpulung. La Nămaiești se poate vizita Mănăstirea, renumită pentru biserica săpată în stâncă. Aici, se află Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, una dintre cele mai vechi din întreaga creștinătate. De la Nămăiești drumul urcă pe Valea Argeșelului. Traversăm satul Gura Pravăț și parcurgem 15 km de drum forestier pe malul Argeșelului, până la un canton. Nu departe de aici, drumul este intersectat de o poteca ce duce spre cabana Voina.
Sursa: EcoNatura; https://econatura.org.ro/; https://pedalam.ro;
Foto: Transfăgărășan Challenge; https://t-challenge.ro; https://www.plimbaricubicicleta.ro

Alte sugestii

Povestea culelor din Argeș
Muzee și colecții muzeale de neratat în Argeș
🗻Trasee turistice montane
🔝Top 10 atracții turistice în Argeș
Pelerinaj pe Valea Cotmenei