Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti

Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti


Program

Deschis
Vezi programul

Address

Strada Banul Radu Golescu 34, Golești 117717, Romania

Despre

Situat la aproximativ 10 km de Pitești, pe DN 7, Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești este un spațiu istoric unic în România, unde vizitatorii pot explora atât o curte boierească, dar și un sat tradițional complet, cu gospodării, biserică, școală, primărie și han.

În centrul unei curți boierești, pline de verdeață, se află conacul construit în 1640. Aici afli cum trăiau boierii Golești în secolul al XIX-lea și care au fost marile evenimente istorice legate de acest loc și de această familie boierească, precum Revoluțiile de la 1821 și 1848, Unirea Principatelor Române, aducerea lui Carol I ca domnitor. Tronul celor patru regi ai României se află expus în conac. Tot aici putem vizita Școala de la Golești – prima școală modernă cu predare în limba română, care a funcționat între 1826 și 1830, secția de etnografie și artă populară a județului Argeș și secția de istorie.
În fața complexului muzeal Golești se află Biserica Golești „Sfânta treime”, un monument unicat în județul Argeș, construit în stil moldovenesc, cu influențe arhitecturale gotice târzii. Biserica și clopotnița, monumente istorice remarcabile, stau mărturie istoriei scrise de familia Goleștilor.

Dincolo de zidurile de apărare ale conacului, te plimbi într-un sat tradițional, ale cărui gospodării reprezintă toate zonele etnografice importante ale României. Muzeul se întinde pe o suprafață de 14 ha, fiind expuse peste 30 de gospodării țărănești.
În cadrul Muzeului Etnografic în Aer Liber, regăsim atât vatra satului, gospodăriile, atelierele meșteșugărești, cât și unelte și instalații pentru vin.

În zonele viticole și pomicole, pimnițele (magaziile) aveau o însemnătate mare, fiind spații de depozitare pentru butoaiele cu vin și cu țuică, pentru uneltele cu care se lucra în plantații și pentru instrumentele de prelucrare a strugurilor și a feluritelor pometuri. Pimnițele din Muzeul Golești sunt construite din bârne masive de stejar, cu una, două sau trei camere. Sunt acoperite cu șiță, șindrilă sau nuiele din viță de vie. Construcțiile îngropate sau semi-îngropate destinate depozitării vaselor cu borhot și în care era montat cazanul de țuică se numesc poverne sau velnițe. Linuri, teascuri și butoaie vechi de 200 de ani sunt expuse alături de casa dogarului. Teascurile sunt instrumente mecanice pentru extragerea mustului din boabele de struguri, pe când linurile, mult mai simple, presupuneau o acțiune directă a viticultorilor, respectiv călcarea strugurilor cu picioarele.  În funcție de tradițiile fiecărei zone etnografice, fie fecioarele, fie feciorii erau lăsați sa se urce în lin și să zdrobească strugurii.

  • unelte si instalatii vin Golești
Pe lângă expozițiile istorice și etnografice, la Muzeul Golești există un parc cu arbori seculari, un loc de joacă și un manej pentru echitație cu cai și ponei, care oferă o diversitate de activități pentru toate vârstele.

Între parcul conacului și muzeul în aer liber, ca un vechi han de răscruce, între lumea boierilor și cea a țăranilor, terasa își așteaptă oaspeții. Vizitatorii muzeului se pot opri din periplul lor pentru a savura delicioasele gogoși, răcoritoarele sucuri naturale, înghețată, cafea și alte delicatese. Alături de terasă se află locul de joacă, tiroliana și plimbările cu poneii. Al doilea loc de joacă se află în muzeul în aer liber, lângă popicărie. Micii vizitatori pot petrece timp în aer liber bucurându-se de leagănele, toboganul și balansoarele din parc. 

Tiroliana din parcul Goleștilor îi așteaptă pe copiii curajoși și cu spirit de aventură. Are o lungime de 60 de metri și suportă o greutate maximă de 50 de kg. Muzeul asigură echipamentul de protecție complet: cască, ham, carabină. 

La Muzeul Golești, echitația cu cai și ponei se desfășoară într-un cadru deosebit. În parcul hipic sau în parcul conacului, călărețul se poate bucura atât de aerul proaspăt, cât și de frumusețea arborilor, a pomilor fructiferi și a florilor, atât de dragi doamnelor din familia Golescu. 

Un punct de atracție al Secției în Aer Liber îl constituie popicăria. Situată în imediata apropiere a hanului și a locului de joacă, popicăria este destinată atât copiilor, cât și adulților. Popicele, bilele și întreaga construcție sunt din lemn. Nu se percepe nicio taxă de acces și utilizare. Jocul de popice dezvoltă motricitatea, coordonarea, spiritul de competiție, dar, mai ales, este foarte distractiv.

Muzeul Golești are o ofertă atractivă și diversificată pentru dezvoltarea laturii creative și a simțului artistic al vizitatorilor săi, fie elevi, fie adulți. La Muzeul Golești sunt organizate diverse ateliere de creație tematice. 

Program: zilnic, de marţi până duminică, între orele 8:00 - 16:00 (iarna: 1 noiembrie - 31 martie) 
şi 9:00 - 18:00 (vara: 1 aprilie - 31 octombrie).

Sursa: Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești

Evenimente ce urmează

Photo Gallery

Alte sugestii

Muzeul Sportului Argeşean

Muzeu

Colecţia de Artă Plastică "Mihai Tican-Rumano"

Muzeu

Muzeul Satului Galeș

Muzeu

Muzeul Satului Mușătești

Muzeu / Obiectiv turistic

Casa Goangă din Curtea de Argeş

Muzeu