Gastronomie locală – Cașcavalul de Brăduleț

Gastronomie locală – Cașcavalul de Brăduleț


Address

117145 Brăduleț, Romania

Despre

Creşterea animalelor a fost şi rămâne ocupaţia de bază a locuitorilor satelor din Brăduleţ, aşa cum şi produsele obţinute din lapte au reprezentat din cele mai vechi timpuri hrana principală. Pe mese de lemn rotunde şi joase, aşa cum se întâlneau în mai toate gospodăriile de la ţară, ţăranii aveau aproape la orice masă străchini de lut cu lapte dulce sau acru, alături de o bucată de mămăligă vârtoasă. Meşteşugul caşcavalului opărit în casă s-a transmis de atunci din generaţie în generaţie, fiind deja o adevărată tradiţie de familie, prezentă în majoritatea gospodăriilor din zonă. 

Caşcavalul de Brăduleţ se produce astăzi după reţete vechi de zeci de ani. Natural şi delicios, aşa îl descriu toţi cei care, fie şi o singură dată, au gustat din produsul gastronomic care se confundă astăzi cu identitatea şi renumele naţional al zonei.

Rețeta strămoșească spune că în lapte se pune doar cheag natural. Se obţine apoi un caş moale care se lasă o zi la scurs, într-o pânză. Ultima etapă înainte de a avea o bucată de cașcaval de Brădet este afumatul. Gustul unic e dat de fumul de rumeguş de brad și de arin care învelește cașcavalul timp de 3 zile.

Gustul deosebit al cașcavalului a fost apreciat chiar și de Charles de Gaulle. În 1969, la Salonul Internaţional al Alimentaţiei (SIAL), printre numeroasele produse prezente la standul românesc al expoziţiei s-a numărat şi caşcavalul produs de un sătean din Brădet. Ajuns în faţa standului României, preşedintele Franţei, Charles de Gaulle, a gustat doar două produse specifice ţării noastre: caşcavalul de la Brădet şi cabernetul de Sâmbureşti. Produsele degustate de preşedintele de Gaulle nu au fost alese însă întâmplător, şeful statului francez fiind informat în prealabil despre cele mai gustoase produse tradiţionale ale fiecărei ţări prezente la expoziţie.

În fiecare an, autoritățile publice locale organizează Festivalul Cașcavalului de Brăduleț, o manifestare tradițională care adună numeroși turiști veniți din toate colțurile țării pentru a descoperi frumusețea acestor locuri minunate ale Argeșului și pentru a gusta din faimosul cașcaval.

Alte sugestii

Ferma Musceleană Lițoi

Diverse

Păstrăvăria Nămăiești

Diverse

Fântâna Muzicală – Piața Primăriei

Diverse

Curatatorie Floare de Colt

Diverse

CASA MUSCELEANA-cazare in regim hotelier

Diverse