Călătorie pe Valea Vâlsanului
Ruta turistica
Despre
Situată în judeţul Argeş, pe teritoriul administrativ al comunelor Arefu, Brăduleţ, Muşăteşti şi Nucşoara, Valea Vâlsanului este o arie protejată de interes naţional. Rezervaţia naturală se întinde pe o suprafaţă de 10.000 de hectare şi reprezintă arealul de interes floristic, faunistic şi peisagistic aflat în bazinul hidrografic al Văii Vâlsanului, cuprins între cel al Argeşului şi bazinul Râului Doamnei. Pe lângă aspectul său peisagistic deosebit, Valea Vâlsanului reprezintă singurul biotop acvatic din ţara noastră în care trăieşte aspretele (Romanichtys valsanicola), o specie de peşte unică în lume.
Valea Vâlsanului este o zonă excelentă pentru odihnă şi relaxare, dar şi pentru excursii şi drumeţii montane. De aici se pot face diverse drumeţii către Poienile Vâlsanului - Cheile mici şi Cheile mari ale Vâlsanului.
Pe lângă frumuseţile naturale ale văii, în zonă pot fi vizitate mai multe obiective turistice. Pe traseul spre Valea Vâlsanului, pornind din orașul regal Curtea de Argeș spre Mușătești, pe DN73C, ne putem opri la Mănăstirea Robaia, unde se află și Fântâna de leac a cărei apă se spune că ar avea proprietăţi tămăduitoare. Mai departe, în comuna Brăduleț putem vizita Muzeul Satului Galeș, Schitul Brădetu și vechea biserică a schitului considerată primul monument construit în întregime de meșteri români. Dacă ajungeți în zonă, trebuie neapărat să gustați din faimosul cașcaval de Brăduleț, apreciat chiar de Charles de Gaulle. Continuând traseul, ajungem în comuna Nucșoara, un loc cu o însemnatate deosebită în istoria României, aici fiind unul dintre nucleele de bază ale mișcării de rezistență anti-comunistă din zona de sud a țării. Îndreptându-ne către Corbi, vom descoperi Mănăstirea Corbii de Piatră, cea mai veche mănăstire rupestră din ţara noastră săpată într-un perete masiv de stâncă, precum și Căsuța Albastră a Mamei Uța, o casă cu pereți albaștri care prezintă în mod autentic moștenirea tradițiilor și obiceiurilor din nordul județului Argeș.