Informații utile


Info Trafic

🛑Până la finalul lunii mai, pe autostrada A2 București – Constanța, pe tronsoanele kilometrice 11-17 și 27-33, se circulă deviat de pe sensul către București (calea 2) pe sensul către litoral (calea 1), traficul desfăşurându-se pe câte o bandă pentru fiecare direcție. Măsura este impusă în vederea efectuării de lucrări de reabilitare a părții carosabile. De asemenea, a fost închis și nodul rutier de acces în localitățile Cernica şi Bălăceanca, județul Ilfov, fiind restricționată circulația pe breteaua de intrare/ieșire din autostradă și DNCB, pe sensul Constanța – București.

Tot pe autostrada A2, între kilometrii 155 și 161 (Podul Cernavodă), din cauza lucrărilor de reparații, până la finalul lunii mai, circulația este restricționată pe calea 2 (sensul către București), traficul fiind deviat pe calea 1, unde se circulă pe câte o bandă, în ambele sensuri.

🛑Pe DN68A Margina – Coșevița, pe tronsonul kilometric 38 – 53 (județul Timiș), până pe data de 15.04.2021 se efectuează lucrări de reparații la partea carosabilă, constând în înlocuirea structurilor rutiere afectate de valorile mari de trafic și de tonaj, prin efectuarea unor sisteme rutiere noi cu îmbrăcăminte asfaltică. Fiind un sector de drum tranzitat intens, sunt recomandate ca rute ocolitoare: Autostrada A1, nod rutier Ilia - DN7 Arad – Nădlac sau Autostrada A1, nod rutier Simeria - DN66 – Hațeg – DN68 Caransebeș – DN6 Lugoj – A1.

🛑Reamintim că circulația rutieră este întreruptă pe toată perioada sezonului rece, pentru toate categoriile de autovehicule, pe:
- DN67C (Transalpina) - între kilometrii 34+800 (Rânca, Gorj) şi 79+200 (Curpăt, Sibiu), până la data de 30 iunie 2021.

Pentru prevenirea accidentelor de circulație, sfătuim conducătorii auto ca, înainte de a pleca la drum, să se asigure că au autovehiculul echipat corespunzător pentru circulația în condiții de iarnă, să adapteze în permanență viteza de deplasare, să nu efectueze manevre periculoase la volan și să mărească distanța de siguranță față de vehiculele dinainte.
***
credit foto #PolițiaRomână

Grădinițele vor putea organiza activități cu copiii și în perioada vacanței de primăvară.

Ministerul Educației a creat cadrul legal pentru ca grădinițele să poată organiza activități cu copiii și în perioada vacanței de primăvară.

Astfel, un număr însemnat de grădinițe din sistemul de educație vor funcționa și pe perioada vacanței de primăvară, cu avizul direcțiilor de sănătate publică.

Numărul acestora este diferit de la o săptămână la alta, în funcție de solicitări și de capacitatea grădinițelor de a asigura resursa umană, mai spune ministrul Sorin Mihai Cimpeanu.

În Argeș sunt 26 de grădinițe care vor funcționa și în perioada 5- 23 aprilie.

Domeniul Regal Săvârșin va putea fi vizitat începând cu 1 mai 2021

Domeniul Regal Săvârșin este deschis publicului de la 1 mai până la 1 octombrie, în fiecare săptămână sâmbăta și duminica, între orele 9.00 și 18.00. Vizitarea parcului se face în prezența unui ghid.
Grupuri organizate pot vizita domeniul și în restul lunilor anului, precum și în alte zile ale săptămânii, dacă solicită în prealabil, pe e-mail sau telefonic, o vizită specială.
Text si foto preluare https://savarsinregal.ro

❗️ Situație persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19) în Argeș și în țară. Teste efectuate la 24 de ore. Coeficientul infectărilor.

  Grupul de Comunicare Strategică: *BULETIN DE PRESĂ 06 Aprilie 2020, ora 13.00 

🔴Până astăzi, 6 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 983.217 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 
880.429 de pacienți au fost declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 5.231 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. 
Numărul de cazuri confirmate, pentru Argeș, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică:
❗️Argeș 24576, de persoane diagnosticate pozitiv dintre care 91 număr de cazuri nou confirmate în ultimele 24 ore și alte 15 probe pozitive la retestare.
image.png 57,5 KB
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 14.052. Dintre acestea, 1.466 sunt internate la ATI.  
 Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.849.813 teste RT-PCR și 661.094 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 24.809 teste RT-PCR (15.422 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.387 la cerere) și 12.721 de teste rapide antigenice.

  ➡️ Despre Grup 
În contextul măsurilor adoptate în vederea gestionării și prevenirii, la nivel național, a cazurilor de infecție cu COVID-19 și în vederea asigurării unei comunicări corecte și transparente a populației și a mass-media, cu împuternicirea Guvernului României a fost constituit un grup de comunicare integrată care funcționează în cadrul DSU și reunește reprezentanți ai MAI, DSU, MS, MAE precum și alte autorități naționale competente. 
Astfel, toate comunicările publice pe această temă vor fi asigurate prin intermediul acestei structuri.
Argeșul are de acum un site dedicat județean de informare COVID-19.👀

O nouă expoziție la Palatul Suțu: „Cu bicicleta prin alte timpuri”

La început de primăvară, când posesorii de biciclete se gândesc deja la viitoarele trasee, Muzeul Municipiului București prezintă în cadrul unui expoziții speciale istoria acestui vehicul, astăzi îndrăgit și folosit de tot mai mulți oameni.

Expoziția „Cu bicicleta prin alte timpuri” aduce în atenția publică informații interesante, mai puțin cunoscute, despre aspectul bicicletelor de la începutul existenței lor precum și evoluția acestora în timp.

Bicicleta, ca mijloc de locomoţie individual, și-a făcut târziu apariția pe scala evoluţiei umanităţii, respectiv spre sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul celui de-al XIX-lea. A evoluat din necesitatea oamenilor de a se mişca pe anumite distanţe folosind forţa proprie, dar mult mai rapid ca mersul pe jos.

La început, acest vehicul era confecționat din lemn, nu avea sistem de direcție și frânare, dar nici pedale, propulsarea dispozitivului fiind dată de împingerea utilizatorului alternativ cu picioarele în pământ, și se numea „celerifer” sau „drezină”, după numele lui Karl Freiherr von Drais, cel care la 1818 a brevetat noua invenție - „mașina pentru alergat”.

Odată cu depășirea stadiului rudimentar, vehiculului i se atașează pedale pe roata din față și devine cunoscut sub denumirea de velociped - „picior rapid”.

Precursoarea bicicletei trece, în deceniul șapte al secolului al XIX-lea, printr-o etapă de evoluție intermediară, când roata din față devine de dimensiune mult mai mare comparativ cu cea din spate, o rotație a pedalelor permițând deplasarea pe o distanță anume într-un timp mai scurt. Deși beneficiind de o viteză de mișcare mărită, acest model ce producea „senzație și chiar consternare prin înălțimea sa” era dificil și periculos de folosit, fiind perceput în mentalul colectiv al vremii ca un vehicul incomod și primejdios.

Bicicleta devine confortabilă și sigură la utilizare când își schimbă din nou designul, cele două roți căpătând aceeași mărime, iar pedalele, nemaifiind prinse pe roata din față, devin componente ale unui sistem de transmisie prin lanț.

Avansurile tehnologice ulterioare, numeroasele îmbunătățiri de proiectare și modificări ale aspectului aduc treptat bicicleta la forma, potențialul și caracteristicile pe care le cunoaștem astăzi.

Imaginile din arhiva Muzeului Municipiului București, alese și explicate de curatorul expoziției Ana Iacob, muzeograf, se referă la începuturile ciclismului românesc și înființarea primelor cluburi de profil, felul în care bicicleta s-a constituit în imbold dat emancipării femeilor, se pot admira modele inițiale și observa felul în care au evoluat bicicletele, sunt inserate detalii despre istoria velocipedului, îmbunătățirea diferitelor versiuni până la crearea unui vehicul mult mai sigur, stabil și mai ușor de utilizat pentru care interesul publicului a crescut constant de-a lungul timpului.

Misiunea acestui proiect expozițional este punerea în valoare a importantei colecții de fotografii deținută de Muzeul Municipiului București și prezentarea unor imagini spectaculoase și inedite. Se vor adăuga exponate rare, demne de admirat. Este un apel în special la educarea tinerilor în ideea înțelegerii importanței și necesității protejării și conservării patrimoniului istoric și cultural.

Nu în ultimul rând, printre obiectivele proiectului expozițional se numără și creșterea gradului de interes al comunității pentru mijloacele de transport nepoluante, benefice pentru condiția fizică și starea de sănătate a organismului, dar și pentru descongestionarea traficului rutier de astăzi.
Expoziția „Cu bicicleta prin alte timpuri” va putea fi vizitată în perioada 5 martie – 30 mai 2021.

În atenția foștilor angajați ai Uzinei Dacia!

Compania Dacia anunță că, în urma procesului de digitalizare, foștii salariati care au nevoie de adeverințe și alte documente doveditoare ale calității de angajat al Automobile Dacia le vor putea solicita și ridica doar de la noul birou, deschis la Poarta 2 pe Platforma Dacia.

DEPUNEREA documentelor și SOLICITAREA ADEVERINTELOR de vechime se face doar în zilele de MARTI și JOI, în intervalul orar 09.00 - 12.00.

RIDICAREA ADEVERINTEI de vechime se face doar în zilele de LUNI, MIERCURI și VINERI, în intervalul orar 09.00 - 12.00.

Până la această data, în ultimii 9 ani, biroul a funcționat la parterul Casei de Cultură a Sindicatelor Mioveni, însă de la începutul luni septembrie, activitatea s-a mutat pe Platforma Uzinei Dacia Mioveni, Poarta 2.
Cererile pot fi depuse și online la adresa de mai jos👇
Depune cererile online

ANOFM Argeș: anunțuri importante pentru angajatori și angajați

Documente necesare pentru acordarea somajului tehnic potrivit OUG nr. 30/2020 modificata prin OUG nr. 32/2020
Platforma online pentru acordarea somajului tehnic & noutăți

Situație parcări de resedință din Municipiul Pitești

Caută blocul dorit sau strada pe care vrei să ajungi și afla ce locuri de parcare sunt disponibile pe site-ul de mai jos.
Situație parcări de reședință din Pitești

Alte sugestii

⚠️LISTA ACTUALIZATĂ cu #țările incluse de România pe lista galbenă!
7DAYS7NIGTS, revistă ediție online
Camere web
Poftă de ceva dulce?
6 locații în care să mămânci în Argeș