Parcul dendrologic din Mihăești

Parcul dendrologic din Mihăești


Address

117470 Mihăești, Romania

About

La aproape un kilometru de la intrarea în comuna Mihăești, pe DN 73 - sensul de mers spre Câmpulung, pe partea dreaptă, te întâmpină Parcul dendrologic Mihăești, amenajare peisagistică de excepție, operă a ilustrului inițiator de rezervații naturale naționale, inginer Iuliu Moldovan, al cărui bust este amplasat în zona centrală a parcului. 
 
Lucrările de amenajare au început în perioada 1895-1901, iar în 1935 s-a creat partea dendrologică. De planul peisagistic s-a ocupat arhitectul Rech Brun.
 
Parcul are o suprafață de 65 de hectare. Aici se găsesc specii de arbori și arbuști de mare valoare științifică. Parcul cuprinde exemplare de brad caucazian, stejar roșu, pin, gorun, arborele pagodelor, ienupar de virginia etc.
 
Iuliu Moldovan este considerat întemeietorul silviculturii experimentale românești. Parcurile dendrologice pe care le-a creat la Mihăești și Dofteana au constituit cele mai importante „laboratoare in situ” pentru multe generații de studenți ai școlilor superioare de silvicultură din România. Este considerat inițiatorul culturii arborilor exotici în România.
 
Parcul dendrologic de la Mihăești a fost singura stațiune experimentală din România până în 1942, folosită deopotrivă de specialiști și de studenți. 
 
În parcul dendrologic Mihăești, Iuliu Moldovan a făcut experimente, direct în pădure, arătând silvicultorilor români care sunt speciile exotice care pot forma cultura în masiv pentru subzona pădurilor de gorun cu alte foioase: nucul negru, stejarul roșu american, frasinul american, etc. De asemenea, a demonstrat șansele mici de succes ale culturii pinului scoțian în această zonă.
 
Cercetătorul silvic Iuliu Moldovan, întemeietorul acestui monumental parc dendrologic din Mihăești, a devenit arhetip, model demn pentru urmași, iar sufletul său călătorește și azi prin spațiile acestui paradis pământesc din Mihăeștii de Argeș. 
 
Important de precizat este și faptul că Iuliu Moldovan a creat în 1895, la Mihăești, primul ocol silvic de nivelul celor din Europa, decretat de Carol I ca ocol silvic model. 
 
Adresa: Comuna Mihăești se află în nord-estul județului Argeș, pe malurile Râului Târgului. Este străbătută de șoseaua națională DN73, care leagă Piteștiul de Câmpulung.
 
Sursa: Primăria Mihăești, wikipedia.org

Similar Suggestions

Parcul 1907- Grădina Publică

Parc

Grădina Publică „Merci” - Bulevardul “Pardon” Câmpulung

Parc

Parcul Natural Trivale

Parc

Parcul Ștrand

Parc

Parcul Lumina

Parc