Mănăstirea Curtea de Argeș

Mănăstirea Curtea de Argeș

Biserica / Obiectiv turistic


Address

Bulevardul Basarabilor 1, Curtea de Argeș 115300, Romania

About

Capodoperă a arhitecturii medievale, evocată în nemuritoarea baladă a Meșterului Manole, Mănăstirea Curtea de Argeș a fost ctitorită în vremea lui Neagoe Basarab și sfințită în 1517. Este una dintre cele mai valoroase construcții de artă și arhitectură bisericească, fiind inclusă în Lista monumentelor istorice din România.

Atrăgând turiști din întreaga lume, ansamblul mănăstiresc cuprinde monumentala Biserică "Adormirea Maicii Domnului", Agheasmatarul, Palatul Episcopal și un frumos parc în stil franțuzesc de 10 hectare. Supusă mai multor lucrări de restaurare, forma actuală este dată de arhitectul francez André Lecomte du Noüy și de arhitectul român Nicolae Gabrielescu, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

În interior, pictura murală în ulei a fost executată de pictorii francezi F. Nicollem și Ch. Renouard, precum și de pictorul român  N. Constantinescu. Biserica este plină de semnificație crestină, cei 12 apostoli fiind reprezentați de 12 coloane executate dintr-un singur bloc.
Vechiul iconostaz și câteva icoane de pe timpul lui Șerban Cantacuzino, din secolul al XVII-lea, se află în colecția de obiecte de artă de la Mănăstirea Curtea de Argeș. În mănăstire, pot fi admirate tablourile Regelui Carol I și al Reginei Elisabeta, precum și  Evanghelia scrisă cu litere de aur de Regina Elisabeta.
Pronaosul adăpostește mormintele domnitorilor Țării Românești (Neagoe Basarab și Radu de la Afumați) și pe cele ale cuplurilor regale ale României - Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria.

Din același ansamblu mănăstiresc face parte și Paraclisul Palatului Episcopal, unde se află racla cu moaștele Sfintei Filofteia, patroana spirituală a Argeșului și a Țării Românești.

Lângă mănăstire se află Fântâna Meșterului Manole. Balada populară, inspirată de o veche legendă, se încheie prin cumplita jertfă a lui Manole, ce-și zidește soția, fără de care construirea bisericii nu s-ar fi sfârșit.

Legenda spune că după ce a confirmat voievodului Neagoe Basarab că poate zidi o biserică și mai frumoasă decât ctitoria sa, a fost părăsit pe acoperiș împreună cu cei "nouă meșteri mari, calfe și zidari", luându-i-se schela. Meșterii și-au construit aripi de șindrilă cu ajutorul cărora au zburat de pe acoperiș, încercând zadarnic să se salveze. În locul unde a căzut Manole ar fi țâșnit un izor cu apă limpede. Aici, a fost construită în stil rustic, în secolul al XIX-lea, de episcopul Iosif I, Fântâna Meșterului Manole.

În zonă se află și Palatul Episcopal și Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală. De asemenea, printre obiectivele turistice ce pot fi vizitate, menționăm Complexul feudal "Curtea Domnească de la Argeș", ruinele Bisericii Sân Nicoară, Muzeul de etnografie Dumitru Norocea, Muzeul Municipal Curtea de Argeș, Casa Goangă și Biserica Olari.

Sursa: Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului; Primăria Curtea de Argeș; Asociația Montană Vidraru; https://visitcurteadearges.ro/

Photo Gallery

Similar Suggestions

Galeria de Artă "Rudolf Schweitzer Cumpăna"

Obiectiv turistic

Palatul Administrativ al Județului Argeș

Obiectiv turistic

Mănăstirea Vieroşi din Mioveni

Biserica

Icoana Făcătoare de Minuni de la Mănăstirea Nămăiești

Biserica

Crucea Jurământului din Câmpulung

Obiectiv turistic