Biserica de lemn Sfântul Mare Mucenic Pantelimon ⁕Costești
Biserica
About
Biserica de lemn "Sfântul Mare Mucenic Pantelimon" a fost donată Parohiei Costești și rectitorită în incinta spitalului din oraș după ce a fost transferată din cimitirul Parohiei Urluieni, satul Lereni, comuna Bârla.
Biserica a fost mutată în curtea spitalului din Costești pentru ca bolnavii internați în această unitate sanitară, dar și cei apropiați lor, să poată avea în apropiere un loc sfânt în care să se roage în momentele de grea încercare și nu numai.
Nu întâmplător biserica poartă hramul Sfântul Mare Mucenic Pantelimon. Sfântul Pantelimon este cunoscut ca fiind ocrotitorul medicilor si tămăduitorul bolnavilor.
Deși se află în incinta unei unități spitalicești, biserica este amplasată într-un loc retras și liniștit. Simplitatea lăcașului de cult, arhitectura specifică bisericilor de lemn, cadrul natural deosebit și contrastul de culori conferă acestui loc o atmosferă aparte, în care speranța și credința încolțesc chiar și în cele mai deznădăjduite suflete.
Lucrările de reconstruire a Bisericii "Sfântul Mare Mucenic Pantelimon" au fost executate între anii 1997 – 1998 de către meșterul Ion Zavate, iar pictura a fost realizată de Pr. Dragoș Marineață. Biserica a fost sfințită și redată cultului la data de 27 iulie 2001.
În orașul Costești se află și cele două biserici de lemn - monumente istorice de arhitectură de interes național - Biserica de lemn „Înălțarea Domnului”-Telești (1773) și Biserica de lemn „Cuvioasa Paraschiva”-Zorile (1807), precum și Catedrala „Sfântul Prooroc Ilie”.
Orașul Costești este situat în sudul județului Argeș, în Câmpia Piteștilor, pe malurile râului Teleorman. Este străbătut de șoseaua națională DN 65A, care leagă Piteștiul de Roșiorii de Vede.