Biserica de lemn „Sfântul Gheorghe”, BASCOV

Biserica de lemn „Sfântul Gheorghe”, BASCOV


Schedule

Open
See schedule

Address

Prelungirea Micșunele, Uiasca, Romania

About

Într-o localitate în plină dezvoltare, biserica prinde un uluitor contrast, iar diferitele straturi ale picturii vorbesc despre falii temporale. Bisericuța a fost construită probabil la mijlocul secolului al XVIII-lea și este ctitoria lui Martin Buliga, un negustor piteștean de numele căruia se leagă și fostul schit Buliga, ridicat la anul 1745. 

Are planul unei nave dreptunghiulare, cu altar poligonal. Pridvorul inițial deschis, pe stâlpi rotunzi, a fost mai apoi inchis. 

Lucrările de restaurare din 1942 au scos la iveală intervenții asupra picturii realizate în 1875 de către Ilie Petrescu, tatăl lui Costin Petrescu (autorul frescei Ateneului Român). De un real interes îl reprezintă și motivele decorative sculptate ale cadrelor celor șase ferestre, diferite de la unul la altul. 

Un negustor s-a gândit că mai ușor trece cămila prin urechile acului decât bogatul în împărăția cerurilor și a dorit să lărgească drumul spre Rai. A reușit, cred, fiindcă e prea frumoasă, și smerită în același timp, această ctitorie. 

Similar Suggestions

Mănăstirea Vieroşi din Mioveni

Biserica

Icoana Făcătoare de Minuni de la Mănăstirea Nămăiești

Biserica

Mănăstirea Negru-Vodă din Câmpulung

Biserica

Mănăstirea Văleni

Biserica

Ruinele Sân Nicoară

Biserica