MUZEUL NAȚIONAL BRĂTIANU
Muzeu
Phone
About
Muzeul Național Brătianu se află la 6 km de Pitești, pe DN 7, drumul vechi spre București. Este conacul celei mai mari familii de liberali, unde regi, celebrități politice, culturale și istorice i-au trecut pragul de-a lungul timpului. Este unul dintre cele mai frumoase domenii boiereşti din România, păstrat foarte bine până în zilele noastre. Aici au trăit și lucrat trei dintre prim-miniştrii României, dintre care primii doi – Ion şi Ionel Brătianu – au avut un rol covârşitor în realizarea României moderne. În opinia poetului Ion Pillat, moșia și casa de la Florica se situau printre „priveliștile rare și de preț în geografia sentimentală a neamului românesc”, chiar dacă peisajul părea simplu și discret.
În apropierea conacului, se află Biserica Brătienilor, “Biserica Sf. Ioan Botezatorul”, construită în 1898, după planurile arhitectului francez André Lecomte du Noüy, același care a restaurat Mănăstirea Curtea de Argeș. Este realizată în întregime din piatră de Albești, în formă de cruce și are o singură turlă. Un detaliu foarte interesant legat de această biserică, este faptul că nu a fost pictată niciodată. Aici sunt înmormântați membrii familiei Brătianu.
Pe moșia Brătienilor se află o pivniță și o cramă datând din epoca lui Constantin Brâncoveanu, care avea o casă și o vie în apropiere, la Valea Mare, numită „foișorul de la vii” sau „conacul de la Valea Mare”.
Sursa: Muzeul Național Brătianu; https://zonastefanesti.ro/
Sursa: Muzeul Național Brătianu; https://zonastefanesti.ro/