Traseu de o zi spre Lacul Călțun

Traseu de o zi spre Lacul Călțun


Regiunea de nord a județului Argeș aparţine celor mai înalte culmi ale Carpaţilor Meridionali. Aici se află masivul Făgăraş, cu vârful Moldoveanu (2544 m), cel mai înalt vârf din Carpații românești, şi vârful Negoiu (2535 m).

Lacul Călțun este un lac glaciar situat la nord-est de vârful Negoiu din Munții Făgăraș, la jumătatea drumului dintre cabana Negoiu și cabana Bâlea Lac, în căldarea Călțun, la poalele Vârfului Călțun. Lacul se află la altitudinea de 2 135 m, are suprafața de 7 751 mp și adâncimea de 11,8 m.

Lacul Caltun, cu varful Laitel pe fundal
Traseu turistic: Cantonul Piscu Negru – Refugiul Călțun

  • Marcaj: triunghi albastru
  • Durata: 6 ore 
  • Tip: traseu de vară
Putem ajunge la cantonul Piscu Negru pe drumul Transfăgărășan (DN7C), parcurgând 40 km de la Barajul Vidraru cu autoturismul. 

Din dreptul cantonului părăsim Transfăgărășanul spre vest pe drumul ce trece râul Capra pe malul vestic, la mănăstirea Piscu Negru. De aici, urmăm poteca marcată cu triunghi și punct albastru spre nord și, după o mică porțiune, cotim ușor spre stânga, îndreptându-ne spre firul pârâului Paltinul, care se varsă în râul Capra, la mică distanță în dreapta noastră.

Ajunși în poiana Paltinului, traversăm pârâul pe malul estic, apoi străbatem o porțiune împădurită și ieșim într-un gol alpin. Trecem pârâul Paltinul pe partea vestică, puțin mai sus de confluența acestuia cu pârâul Călțun, parcurgem o porțiune spre nord și apoi ne îndreptăm spre sud-vest. În acest loc ne despărțim de marcajul cu punct albastru, care însoțește spre nord poteca prin căldarea mare a Paltinului și atinge creasta principală în apropierea șeii Paltinului. 

Vom continua drumul prin jnepeni, pe poteca marcată cu triunghi albastru până în firul pârâului Călțun, pe lângă care urcăm spre nord-vest. Pătrundem în căldarea glaciară, urmăm poteca spre vest – nord/vest și iată-ne ajunși la refugiul Călțun, pe malul lacului, la 2135 m altitudine. 

Traseul spre Lacul Călțun oferă experiența unei drumeții cu priveliști superbe. Este recomandată parcurgerea traseului în lunile iunie-octombrie, urmărind cu atenție prognoza meteo. Ploile pot să crească debitul râurilor care trebuie traversate, iar în locurile în care nu există podețe traversarea râurilor poate fi imposibilă. Totodată, este un traseu predispus la avalanșe, așa cum sunt multe altele din văile Făgărașilor.
Sursa: Salvamont Argeș

Similar Suggestions

Bisericile de lemn, mărturii ale spiritualității și istoriei Argeșului
Moldoveanu prin Valea Rea - cel mai scurt traseu către vârf
Lectură și activități educative la Biblioteca Județeană Argeș
Descoperă Universul la Planetariul Muzeului Județean Argeș
Zone de picnic și relaxare în Budeasa