Ruinele Bisericii Sân Nicoară
Biserica
About
Biserica Sân Nicoară făcea parte din vechea incintă a Curţii Domneşti şi, conform cercetătorilor, a fost ridicată pe la sfârşitul secolului al XIII-lea. Prin urmare, lăcaşul de cult este mai vechi decât Biserica Domnească şi se spune că ar fi fost construit de Doamna Clara, mama vitregă a voievodului Vlaicu Vodă. Biserica Sân Nicoară păstrează în morfologia denumirii sale chiar forma arhaică a cuvintelor "Sfântul" - Sân şi "Nicolae" - Nicoară.
Se pare că turnul-clopotniţă al vechiului lăcaş a rezistat vreme de câteva secole. Ruinarea turnului s-a produs târziu, în secolul XIX.
Printre argeşeni circulă și astăzi mai multe zvonuri potrivit cărora între Curtea Domnească, Biserica Sân Nicoară şi Valea Doamnei există un tunel secret cu ajutorul căruia domnitorii din Argeş se puteau retrage în pădure.
Tot ce a mai rămas astăzi din biserică se prezintă sub forma unor ruine aflate pe platoul parcului cu acelaşi nume. Zidurile prezintă o alternanţă de şiruri de piatră de râu şi cărămidă. Săpăturile arheologice au scos la lumină resturi de ceramică smălţuită, monede de argint şi aramă, inele de argint din secolele XIV-XV, vase de sticlă şi fragmente de frescă.
Sursa: Asociația Montană Vidraru; https://visitcurteadearges.ro/