Moldoveanu prin Valea Rea - cel mai scurt traseu către vârf

Moldoveanu prin Valea Rea - cel mai scurt traseu către vârf


Dacă vreți să cuceriți cel mai înalt vârf din România, traseul prin Valea Rea spre vârful Moldoveanu (2.544 metri) este cel mai rapid traseu. Acesta poate fi străbătut dus-întors într-o singură zi, cu condiția să plecați dimineața foarte devreme și echipați adecvat.

  • Valea Rea Nucșoara

Pornind din Pitești pe DN 73 spre Mioveni, la intersecția spre Piscani urmăm DJ 731 către Corbi și Nucșoara. Distanța dintre Pitești și Nucșoara este de 63 km și poate fi parcursă în aproximativ o oră. Din Satul Slatina - Comuna Nucșoara se merge aproximativ 2 ore cu mașina pe un drum forestier până la Stâna lui Burnei, punctul de start al traseului. 

Principalele puncte din traseu: Stâna lui Burnei – Cascada Văii Rele – Iezerul Triunghiular – Portița Viștei – Vârful Viștea Mare – Vârful Moldoveanu.

  • Iezerul Triunghiular, izvorul Vaii Rele, fotografiat din vf. Moldoveanu
De la Stâna lui Burnei pornim drumeția prin Rezervația naturală Golul Alpin Valea Rea – Zârna. Aici, puteți admira Cascada Văii Rele, una dintre cele mai impresionante căderi de apă din țara noastră. Aparține de Golul alpin Valea Rea – Zârna, o rezervație naturală mixtă, declarată arie protejată de interes național. Trecem apoi pe lângă Iezerul Triunghiular/ Iezerul Moldoveanului (2159 m), Portița Viștei și Refugiul Viștea, după care urcăm pe o pantă accentuată până pe Vârful Viștea Mare (2527 m). Urmează să trecem printr-o zonă mai greu accesibilă și ajungem pe Vârful Moldoveanu - acoperișul României. Pentru urcarea spre Viștea Mare și trecerea prin Spintecatura Moldoveanului există amenajare cu lanțuri care ușurează pasajul.

  • Vîrful Moldoveanu, văzut din sud, din muchia Scărișoara
  • Vârfurile Moldoveanu și Vistea Mare, văzute din vest
Acest traseu este unul dintre cele mai frumoase din țară. Chiar dacă e cel mai scurt traseu spre Moldoveanu, trebuie să vă înarmați cu răbdare și să fiți pregătiți pentru un urcuș destul de lung, nu foarte abrupt, dar solicitant. Este foarte important să purtați echipament corespunzător pentru acest gen de drumeții. De asemenea, trebuie să știți că aproape întreg traseul se parcurge prin abrupturi și căldări glaciare, lipsite de umbra brazilor. Astfel, este recomandat să vă protejați capul cu o șapcă sau pălărie de soare și să folosiți cremă cu protecție solară.

Marcaj: Triunghi roşu; Durata: 6-7 ore; Dificultate: mediu-dificil

 Sursa: foto- Salvamont Argeș;  https://muntii-nostri.ro/ro

Similar Suggestions

Bisericile de lemn, mărturii ale spiritualității și istoriei Argeșului
Traseu de o zi spre Lacul Călțun
Lectură și activități educative la Biblioteca Județeană Argeș
Descoperă Universul la Planetariul Muzeului Județean Argeș
Zone de picnic și relaxare în Budeasa