Mănăstirea Vieroşi din Mioveni

Mănăstirea Vieroşi din Mioveni


Address

Făgetu 115403, Romania

About

Mănăstirea Vieroși este ctitorie a vestiţilor şi vitejilor boieri Goleşti ce se trag din neamul Basarabilor Craioveşti. A fost ridicată în stilul tradiţional muscelean, între anii 1571 – 1573, de către vornicul Ivaşcu Golescu.

O echipă de arheologi de la Muzeul Judeţean a descoperit vestigii vechi de câteva sute de ani la Mănăstirea Vieroşi din Mioveni. De asemenea, săpăturile au pus în evidenţă urme ale unor construcţii din secolele XVI, XVIII și XIX (anexe ale mănăstirii). A fost identificat, de asemenea, şi traseul unui canal de aducţiune a apei, construit la începutul secolului al XVIII-lea. 

La limita accesului în mănăstire a fost amplasată o cruce de piatră (1836), ce constituie un argument prezumtiv al existenţei, în incintă, a unui atelier de pietrari. Ansamblul cuprinde mai multe elemente: biserica mare – „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, biserica din cimitir (mică) – „Adormirea Maicii Domnului”, clopotniţa (turnul porţii), stăreţie, chilii, zidul de incintă. În timp, părţile componente ale ansamblului monumental s-au degradat accentuat. Astfel, în afara bisericilor, celelalte elemente sunt la stadiul de ruine.

La intrarea în Mănăstirea Vieroși se află amplasată şi Crucea de piatră a arhimandritului Samuel Tărtăşescu.
Sursa: Primăria Mioveni; https://miovenicity.ro/

Similar Suggestions

Catedrala Arhiepiscopală și Regală din Curtea de Argeș

Biserica

Biserica Olari

Biserica

Biserica Domnească Sfântul Nicolae

Biserica

Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă

Biserica

Icoana Făcătoare de Minuni de la Mănăstirea Nămăiești

Biserica