Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă

Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă


Address

DN72A, Valea Cetățuia 117242, Romania

About

Mănăstirea este situată în comuna Cetățeni, la 22 de kilometri sud-est de Câmpulung, pe șoseaua națională Câmpulung-Târgoviște-București, pe frumoasa vale a Dâmboviței, între satele Cetățeni și Cotenești.

Cunoscută inițial sub denumirea de "Schitul Cetățuia Negru Vodă", mănăstirea este construită pe o stancă înaltă, la altitudinea de 881 de metri, pe malul stâng al râului Dâmbovița, între "Valea lui Coman" și "Valea Chiliilor". De la şoseaua principală se poate ajunge la mănăstire pe o potecă îngustă, în mai puţin de o oră. Odată ajunși, vom descoperi două biserici: biserica veche, aflată într-o peșteră naturală, și biserica nouă de lemn, construită în stil maramureșean. 

Biserica din mănăstire are două hramuri: Adormirea Maicii Domnului și Izvorul Tămăduirii. Este structurată în Sfânt Altar, naos şi pronaos și păstrează trei straturi suprapuse de pictură, constatate de pictorul Teodorescu în anul 1922.
Valea stâncoasă a pârâului Cetățuia este plină de peșteri, unele naturale, iar altele scobite de sihaștrii locului. Unul dintre acești sihaștrii a fost Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel. Din 2013, moaştele Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou au fost mutate la Mănăstirea Negru Vodă din municipiul Câmpulung, însă fragmente din sfintele sale moaşte au rămas spre închinare şi la Mănăstirea Cetăţuia Negru Vodă.

Mănăstirea Cetățuia Negru-Vodă este recunoscută și pentru izvorul tămăduitor din altar, care curge doar câteva luni pe an. În spatele bisericii rupestre, într-o peșteră săpată în piatră, se află "Peștera Moșului", despre care se  știe că a fost chilia starețului vechiului așezământ monahal. Lângă "Peșterea Moșului", silueta dăltuită a "Cavalerului Trac" stă de veghe la capătul cimitirului în care se află câteva cruci. Celebrul și misteriosul "Cavaler Trac" avea un cult răspândit din Carpați până la Marea Mediterană. 

Mai jos de biserica rupestră, la aproximativ o sută de metri, se vede o Cruce mare, cățărată pe o stâncă înaltă și îngustă. Despre aceasta se crede ca a fost așezată de însuși Negru Vodă. La baza Crucii se află o piatră numită "masa lui Mihai Viteazul".

Încărcată de istorie şi spiritualitate, Mănăstirea Cetăţuia Negru Vodă este un simbol al creştinătăţii poporului român din cele mai îndepărtate timpuri. Această mănăstire este considerată Meteora României.

Acces rutier: DN73 Câmpulung spre est – Valea Mare Pravăţ (5 km), ramificaţie la dreapta, DN72A spre Stoeneşti (9 km) – Cetăţeni (9 km).
Sursa: https://www.crestinortodox.ro/; https://www.cetatuiamuscel.ro/

Similar Suggestions

Biserica Izvoarelor de Leac și minunile săvârşite de apa tămăduitoare

Biserica

Mănăstirea Sfântul Prooroc Ilie - Piscul Negru Transfăgărășan

Biserica

Mănăstirea Antonești, una dintre cele mai frumoase așezări monahale de pe Valea Argeșului

Biserica

Mănăstirea Valea din comuna Țițești

Biserica

Mănăstirea Glavacioc

Biserica