Biserica de lemn „Cuvioasa Parascheva”, Universitatea din Pitești

Biserica de lemn „Cuvioasa Parascheva”, Universitatea din Pitești


Address

Strada Gheorghe Doja, Pitești, Romania

About

Făurită în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, în comuna Stolnici, satul Cotmean , se află astăzi amplasată la Universitatea din Pitești, strada Gheorghe Doja.

Aici și-au făcut practica liturgică sute de studenți la Teologie, viitori preoți care au dus cu ei în parohii imaginea bisericuței unde au învățat să slujească. Prin sufletul acestor tineri ce au devenit părinți ai ortodoxiei, bisericuța călătorește. A fost inspirația IPS Calinic al Argeșului și Muscelului de a strămuta minunea ce se stingea în cătunul de baștină de la Cotmeana pentru a fi paraclis al Facultății de Teologie Ortodoxă ”Cuvioasa Parascheva”. Azi, studenții se roagă pentru cunoașterea prin credință și izbândă la examene, iar enoriașii parohiei își pun nădejdile și vârstele laolaltă cu juventutea, în același cadru al Almei Mate

Datarea folosește ca reper icoana de hram din altar, dar și elementele de planigrafie. Biserica are un plan de navă, dreptunghiular, cu altar decroșat, poligonal, cu cinci laturi. Ancadramentul intrării este împodobit deosebit cu „frânghie”, discuri solare, romburi, dinți de fierăstrău. Bolțile sunt semicilindrice, atât peste naos cât și peste pronaos, retrase pe bârne care au capetele crestate, la esterior. Consolele de pe pereții altarului se termină cu capete de cal. Biserica a suferit reparații în anul 1809, așa cum atestă o inscripție. .

Rămâi cu sentimentul că sărăcia, boala și umilința au fost înfrânte de dorința de înălțare a sufletului țăranului de la Cotmeana până la nivelul suprem al trăirii creștine. Apoi, vei ține minte translația în spațiu și timp. Vei dori să revezi minunea. 

Similar Suggestions

Catedrala Arhiepiscopală și Regală din Curtea de Argeș

Biserica

Biserica Olari

Biserica

Biserica Domnească Sfântul Nicolae

Biserica

Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă

Biserica

Mănăstirea Vieroşi din Mioveni

Biserica