Fracul lui Armand Călinescu

Fracul lui Armand Călinescu


Address

Strada Armand Călinescu Nr.44, Pitești 110048, Romania

About

Armand Călinescu s-a născut pe 4 iunie 1893 la Pitești, în familia colonelului Mihai Călinescu, și a urmat școala și liceul în oraș, fiind un elev eminent. În 1912 a început cursurile Facultății de Drept la Universitatea București, participând în paralel și la cursurile Facultății de Filosofie. După ce a obținut titlul de doctor în științe politice și economice la Paris, cu teza “Le change Roumain. Sa depreciation depuis la guerre et son retablissement”, în 1918 a fost numit judecător de pace în județul Argeș, iar anul următor a intrat în politică, în Partidul Țărănesc al lui Ion Mihalache, care urma să devină Partidul Național Țărănesc.

A fost ales deputat în Parlamentul României în 1926, a ținut primul său discurs pe 29 iunie 1926, iar doi ani mai târziu, în 1928, a fost numit prefect de Argeș prin decret regal. În 1930 a devenit subsecretar de stat la Ministerul de Interne, exact în momentul în care s-au înăsprit măsurile împotriva dezordinilor sociale, după restaurația regelui Carol al II-lea.
După scurte mandate ca ministru al Sănătății, ministru al Educației Naționale și ministru al Apărării Naționale, pe 7 martie 1939 regele Carol al II-lea l-a numit pe Armand Călinescu în funcția de președinte al Consiliului de miniștri.

Adversarii săi legionari l-au acuzat că a pus la cale un plan secret, ce ar fi fost aprobat de Marea Britanie, de a distruge câmpurile petrolifere din Prahova în cazul unui atac german asupra României. Este motivul pentru care Armand Călinescu a fost asasinat în București pe 21 septembrie 1939, de un comando legionar condus de avocatul Dumitru (Miti) Dumitrescu, scrie dosaresecrete.ro.

Un frac al lui Armand Călinescu se află la Muzeul Județean Argeș nu poate evoca, așa cum nu se poate mai bine, figura acestei importante figuri din istoria României. 

Similar Suggestions

Casa Memorială "George Topîrceanu" - Nămăiești

Muzeu

Muzeul Municipal Câmpulung

Muzeu

Cula Sultănica

Muzeu

Casa Memorială "Dinu Lipatti"

Muzeu

Casa eroinei din Nucșoara, Elisabeta Rizea

Muzeu