Experiență în Câmpulung, fosta capitală a Țării Românești


About

În nordul județului, aproape de munți, se află municipiul Câmpulung, fosta capitală a Țării Românești și capitala județului istoric Mușcel. Situat la 54 km față de Pitești și aproximativ 87 km de Brașov, pe DN 73, Câmpulungul este un oraș cu o bogată istorie si tradiție, fiind un punct de atracție turistică datorită frumuseții arhitecturale a clădirilor sale și a diversității obiectivelor turistice.  Peste 100 de locuri din oraș sunt clasificate ca monumente istorice, cele mai multe dintre ele fiind monumente istorice de arhitectură. 

Începem traseul cu o oprire pe granița Imperiului roman, la Castrul Roman Jidova, cea mai importantă şi mai bine păstrată construcţie militară de acest gen de pe traseul Limesului Transalutanus. În continuare, pe DN 73, pasionații de tehnică pot să admire la Muzeul Automobilului Românesc colecția impresionantă de mașini de epocă. Periplul pietonal al municipiului Câmpulung începe la Mănăstirea Negru Vodă, cel mai important centru spiritual al județului istoric Mușcel. Conform legendei, mănăstirea a fost întemeiată de Negru Vodă în secolul al XIII-lea, iar apoi refăcută din temelie, în secolul al XVI-lea, de către domnitorul Matei Basarab. 

De-a lungul drumului, mergând dinspre mănăstirea ortodoxă spre catolica Bărăție, nu uita să te oprești la nr. 102 de pe strada Negru-Vodă, la Casa Ionescu-Berechet, în al cărei zid este încastrată Crucea Jurământului. Câțiva zeci de metri mai sus, pe bulevard, se află Biserica Sfântul Iacob (Bărăția) în care se află mormântul, din 1300, al comitelui sas Laurențiu. Inscripția de pe această piatră de mormânt atestă, pentru prima dată în istorie, existența orașului Câmpulung. 

În zona centrală a municipiului se află celebrul Bulevard Pardon, stradă amenajată la 1880, pe care, din cauza aglomerației, se produceau multe „ciocniri”, urmate de replica franțuzească „pardon!”, cu care locuitorii își cereau scuze. Peste drum, în grădina publică numită de localnici „Merci”, te poți relaxa la umbra falnicilor castani. Traseul pietonal se încheie la sediul central al Muzeului Municipal Câmpulung, unde pot fi văzute colecțiile de istorie, artă plastică și științe ale naturii. 

În apropierea municipiului Câmpulung, la Valea Mare Pravăț, într-o zonă pitorească deosebită, se află Mănăstirea Nămăieşti, una dintre cele mai vechi mănăstiri de maici din Țara Românească. Biserica mănăstirii se găsește într-o peșteră, fiind săpată în piatră, în stânca muntelui. Vizavi de mănăstire se află Casa Memorială "George Topîrceanu", unde a locuit și a creat poetul timp de 8 ani. Casa adăpostește o expoziție memorială permanentă, cuprinzând exponate legate de viața și activitatea poetului.

Mai sus de Câmpulung, urmând DN 73 spre vârfurile munților, se află Mausoleul Mateiaș. Acest monument a fost ridicat în cinstea soldaților care au murit în Primul Război Mondial pentru apărarea patriei și reîntregirea teritorială a țării noastre. 

Câmpulungul este un sit arhitectural excepțional. Vă recomandăm să explorați orașul mergând pe străzile lui pentru a admira arhitectura elegantă a caselor și pentru a descoperi poveștile familiilor care le-au locuit. Iar pentru o experiență completă, puteți lua o pauză savurând o prăjitură sau un pateu la celebra cofetărie Iepurașul.

Foto cover: Mihail Oprescu

Route Stop Points