Cărțile liliput de la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu“

Cărțile liliput de la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu“


Address

Strada Victoriei 18, Pitești, Romania

About

În fondul Colecțiilor Speciale ale Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu“ Argeș, vizitatorul poate descoperi mici opere de artă, lucrate cu rafinament și atenţie la detalii, de o frumuseţe inimaginabilă, realizate parcă pentru o lume candidă de liliputani - cărţile miniaturale sau cărțile-liliput. Create, inițial, pentru a-i însoți pe posesorii lor, fără a le îngreuna bagajele în timpul călătoriilor, cărțile-liliput au devenit mai cunoscute la sfârșitul secolului al XIX-lea, datorită interesului sporit pe care l-au exercitat asupra bibliofililor sau a colecționarilor pasionați.   

Realizarea cărților-liliput reprezintă dovada măiestriei tipografilor şi a gravorilor din secolele trecute, multe dintre acestea, devenind prin ornarea și grafica lor, adevărate bijuterii, atât din punct de vedere al conținutului, cât și din punct de vedere artistic. 

De obicei acest format mic de carte este folosit la tipărirea cărților de buzunar, uzuale: cărți de rugăciuni, ghiduri de conversație sau turistice, dicționare bilingve. Astfel, se disting între liliputurile secției Colecții Speciale: „Dictionnaire Lilliput Langenscheidt français-allemand“ (cu dimensiunile L= 4,8 cm și l= 3,3 cm și având 640 de pagini) publicat la Berlin, în 1930, la Tipografia „Druckhaus Langenscheidt Berlin Schőneberg“; „Dicționar liliput român-francez“ (cu dimensiuni L=4,5 cm și l=3 cm, 728 de pagini) și „Dictionnaire liliput français-roumain“ (cu dimensiuni L=4,5 cm și l=3 cm, 627 de pagini). Acestea din urmă au fost tipărite la Imprimeria Oscar Brandstetter din Leipzig și cuprind fiecare câte 12000 de cuvinte. 

Dintre liliputurile pe care le găzduiește fondul Colecțiilor Speciale, cel care atrage toate privirile, fiind totodată și cel mai vechi și valoros, din punct de vedere bibliofil, este volumul „Le petit fabulist“. Așa cum reiese și din titlu, „Le petit fabulist“ este o culegere, în limba franceză, cuprinzând 13 fabule. 

Publicat la începutul secolului al XX-lea, la Paris, în tipografia renumitului gravor și tipograf  Firmin Didot, volumul are dimensiuni, ce impresionează pe oricine, lungimea de doar 2,5 cm, iar lățimea de 2 cm. 

Volumul miniatural de 87 de pagini, are tranșa aurită și este prevăzut cu o casetă pentru protecție.   

Pentru a atrage și mai mult publicul spre lectura fabulelor, volumul este ilustrat cu șase minigravuri originale. Impresionant este faptul că, deși are dimensiunea unei monede de 10 bani, textul poate fi citit fără lupă.   

Similar Suggestions

Vasile Rizeanu, un sculptor, o operă (Bustul lui Dinicu Golescu)

Educatie

Elzevirele și ex-libris-urile Ducelui de Berwick

Educatie

Collection Complette des Oeuvres de M. De Voltaire, o raritate bibliofilă

Educatie

Epistolae familiares, de Marcus Tullius Cicero, cea mai veche carte din fondul Colecțiilor Speciale

Educatie

Cărți premiate la Expoziția Internațională de la Paris din 1878

Educatie