Biserica Olari

Biserica Olari


Address

Strada Cuza Vodă 134, Curtea de Argeș 115300, Romania

About

În vestitul cartier de odinioară al olarilor, în apropierea Mănăstirii Curtea de Argeș, se află Biserica Olari, ce poartă hramul Adormirea Maicii Domnului. Este un monument cu aspect rustic, cuprinzând variate elemente de arhitectură din lemn și zidărie îmbinate original. A fost zidită în secolul al XVII-lea, prin strădaniile monahiei Salomia.
 
Planul construcţiei, diferit de cel al arhitecturii munteneşti – cu turn clopotniţă lipit de corpul principal al clădirii – ne aminteşte de unele ctitorii moldoveneşti din epoca lui Ştefan cel Mare. Se remarcă faptul că în cazul frescelor din interior, tabloul intitulat "Moartea" este reprezentat ca o forţă ce reglează echilibrul universal, acest tip de reprezentare scenică fiind unic în România şi printre puţinele din lume. 
 
Monumentul aminteşte de o veche îndeletnicire a oamenilor acestor locuri. Din cele mai vechi timpuri, poate chiar din vremea când era cetate de scaun, localitatea a fost cunoscută ca un mare centru de ceramică. Producţia vaselor decorate cu brâie în relief, cu linii perpendiculare, orizontale sau verticale şi motive zoomorfe, ulcioarele mari (cu două mânere) sau cele mici (cu mâner şi gură lată) şi, mai ales, ulcioarele de nuntă, smălţuite într-o nuanţă de verde închis şi bogat ornamentate, dovedesc o veche tradiţie a acestui meşteşug.
Sursa: Asociația Montană Vidraru; https://visitcurteadearges.ro/

Similar Suggestions

Biserica de lemn Sfântul Mare Mucenic Pantelimon ⁕Costești

Biserica

Mănăstirea Slănic - Taborul Argeșului

Biserica / Obiectiv turistic

Catedrala Arhiepiscopală și Regală din Curtea de Argeș

Biserica

Biserica Domnească Sfântul Nicolae

Biserica

Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă

Biserica