Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului”, Catăne, Lunca Corbului

Biserica / Obiectiv turistic


Address

Catane, Romania

About

Cât a putut, comunitatea își îngrijește comoara de lemn. Bisericuța pare un fel de bijuterie a satului, așezată în calea celui care are ochi să o vadă.
Hramul inițial a fost „Sf. Nicolae”. Elementele constructive ale bisericii încadrează data ridicării sale în secolul al XVII-lea. 

Așezată pe un soclu din cărămidă, cu chenar în zimți, are un plan dreptunghiular, cu absida altarului decroșată, poligonală cu cinci laturi. La interior întâlnim bolta semicilindrică pentru fiecare dintre încăperi. La ușă regăsim elementul sculptural „frânghie”, sub forma unui chenar. 
Datorită dublării pereților de la exterior în cărămidă, între anii 1833-1839, acest element nu mai poate fi urmărit ca brâu median, precum în cazul celorlalte biserici de lemn. 

Pictura cu care a fost împodobită tencuiala exterioară a suferit pierderi pe suprafețe mari, în urma cutremurului din 1977 dar și a multor alte etape în care nu s-au făcut intervenții de conservare. Emblematică rămâne imaginea lui „Ducipal”, calul lui Alexandru Macedon, de pe peretele de Nord. 

La interior, frumoasele compoziții florale dintre ușile altarului încântă și azi. 

Similar Suggestions

Ruinele Sân Nicoară

Obiectiv turistic

Fântâna meșterului Manole

Obiectiv turistic

Casa eroinei din Nucșoara, Elisabeta Rizea

Obiectiv turistic

Poarta Eroilor din Pitești

Obiectiv turistic

Misterioasa Cetate Oratia

Obiectiv turistic