Un dar pentru piteșteni: A fost dezvelită sculptura “Imaculata Concepțiune”


Eveniment de marcă la Pitești! A avut loc dezvelirea Imaculatei Concepțiuni, sculptura artistului Alexandru Adrian ILFOVEANU.

Evenimentul a fost moderat de Dan Pavel, specialist in branding:
“Vreau sa cunoasteti ca aceasta lucrare este un dar facut de familia Ilfoveanu si Badea pentru pitesteni si nu orice fel de dar, pentru ca specialistii in arta contemporana din Galeriile de Arta si Casele de licitatii au evaluat-o undeva la jumatate de milion de euro.
Este asadar o donatie realizata din munca, talentul si banii acestor oameni extraordinari care din respect pentru comunitate au inteles sa ofere marelui public rodul unei investitii exclusiv private
Iata numele lor: Ana- Ruxandra si Sorin ILFOVEANU, Alexandru si Nicu ILFOVEANU, Gheorghe si Maria BADEA, Silviu si Catalin BADEA… Să le multumim !

Câteva repere despre sculptorul Alexandru Adrian ILFOVEANU…. 

S-a nascut la Pitesti in 1971 dintr-o familie de artisti, este fiul mai mare al Anei Ruxandra Ilfoveanu – pictorita de marca a mediului artistic romanesc si international si a lui Sorin Ilfoveanu, unul dintre cei mai mari pictori in viata pe care ii are astazi  Romania.
A urmat sculptura la Academia Nationala de Arta si a urcat de nenumarate ori pe aceleasi trepte pe care a urcat si predecesorul sau Constantin Brancusi.
Vreau sa amintesc faptul ca tatal lui Alexandru, Sorin ILFOVEANU este argesean si  a fost studentul lui Corneliu Baba iar inainte de pensionare a fost Rectorul Academiei Nationale de Arta .
Sculptura este in opinia mea regina Artelor si nu cred ca se potriveste oricui….Lui Alexandru I s-a potrivit atat de bine incat dincolo de reputatia la nivel international el este astazi lector universitar dr. la Catedra de Sculptura a Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti.
Omul Alexandru Ilfoveanu este un personaj de o sensibilitate aparte si un fin observator al lucrurilor care ii pot inspira arta. Am avut sansa sa merg de cateva ori in Sanctuarul Artelor de la Radesti unde pe timp de vara sculpteaza in lemn si piatra, deseneaza,modeleaza, citeste si concepe multe din formele care mai tarziu ajung in mari galerii de arta sau incanta deopotriva cunoscatorii sau publicul profan in diverse orase ale lumii. 
Lui Alexandru nu-I place sa vorbeasca despre el….Are propria teorie legata de faptul ca despre el cel mai bine vorbeste arta lui. Cu siguranta are multa dreptate ! 
Putini au avut sansa sa-I smulga un interviu. 
Mie mi-a oferit acest privilegiu la un post de televiziune. 
Parafrazandul pe Michelangelo care spunea ca ,,Frumusetea este eliminarea surplusului” cred ca exact acelasi lucru se intampla cu arta lui Alexandru in atelierul de sculptura."

Cariera artistica a sculptorului incepe cu lucrarea ,,Arc de Triumf,, realizat in orasul Etlingen din Germania in anul 1995.

In 1998 are prima expozitie personala la Galeriile de Arta Bancorex din Bucuresti

In 1999 expune la Valbert in Germania si Copenhaga – Danemarca

In 2002 expune la Galeria Littman & White din Portland Statele Unite

2005 – Expozitie la Palatele Brancovenesti de la Mogosoaia si in 2007 la Muzeul taranului Roman

"Daca remarcati o sa observati un ecart temporal ceva mai lung decat in alte exprimari artistice pentru ca sculptura inseamna un alt timp de sinteza si efort. Este vorba de tridimensional, de materialitate de forta fizica….

Dealtfel are numeroase participari la expozitii de arta contemporana internationale. Enumar aici pe scurt cateva locuri unde a fost prezent cu lucrari de sculptura: Oslo-Norvegia, Sharjah – Emiratele Arabe Unite, Helsinki, New Delhi – India, Perugia Italia.

Vreau sa amintesc faptul ca Alexandru este autorul sculpturilor care se ofera anual la Gala Premiilor Gopo

Obtine numeroase premii, medalii si burse.

 Despre imaculata conceptiune…

Povestea lucrării în bronz a artistului piteștean Alexandru Adrian Ilfoveanu începe cu mult timp în urmă în podul casei de la Rădești cand autorul a asistat la miracolul ieșirii din ou a unui pui de pasăre. 

Lupta pentru o viață care abia începea între penele ude l-a inspirat să creioneze schițele a ceea ce astăzi se numește ,,Imaculata Concepțiune,,. 

Titlul nu este ales întâmplator ci îi aparține Papei Sixtus al IV-lea care în 1476 a emis doctrina conform căreia concepția Mariei, mama lui Isus, în pantecele mamei sale Ana s-a produs fără păcatul originar.

Este asadar o ofranda adusa puritatii, o ofranda adusa genezei fiecarei fiinte care se naste fara sa cunoasca pacatul.

Alexandru nu isi alege intamplator nici subiectele si nici materialitatea obiectelor de arta pe care le creeaza. Lucrarea pe care o dezvelim astazi inglobeaza in bronz bucati generoase din camasile obuzelor de artilerie care au secerat atatea vieti in primul razboi mondial. Este de fapt o forma prin care ceea ce atunci a insemnat moarte, astazi si pentru viitor inseamna viata…

Vreau sa va spun ca aceasta lucrare mai are o versiune în lemn de plop expusă la Fundația Culturală Ilfoveanu-Badea , Cea pe care o dezvelim astazi a necesitat 987 de zile de muncă și 750 de kg de bronz de cea mai buna calitate. Insist sa va spun ca cea realizata in lemn nu este o copie ci o versiune destinata expunerii la interior din ratiuni ce tin de materialul din care este realizata. Si apropo de asta este realizata dintr-un plop plantat la ordinele lui Carol intai pe marginea primei sosele care a legat Pitestiul de Bucuresti.

Dincolo de ofranda în muncă adusă concitadinilor, Alexandru Adrian Ilfoveanu transmite prin această lucrare de artă modernă un mesaj de speranță și renaștere a acestui oraș în al carui succes crede cu tărie.

Amplasamentul din fața Business Center Pitești  este extrem de inspirat și se încadrează perfect cu arhitectura construcției fiind un loc cu maximă expunere vizuală  și primul pas în regândirea mesajului artistic pentru un oraș care se respectă."

Alte sugestii

Când sunt următoarele sărbători legale și zile libere 2021
⚠️LISTA actualizată cu #țările incluse de România pe lista roșie & galbenă!
7DAYS7NIGTS, revistă ediție online
Informații utile
Camere web