Mânăstirea Trivale "Sfânta Treime"


Program

Închis
Vezi programul

Address

Strada Trivale 71, Pitești 110058, Romania

Despre

Mânăstirea Trivale este situată în parcul Trivale din Municipiul Pitești, pe stradă Trivale, nr.71. biserica mânăstirii, cu hramul ,,Sfânta Treime", a fost construită din lemn, în secolul al XV-lea, de familia Trifon și Stanca Stănescu. S-a refăcut în timpul lui Matei Basarab, domnul Ţării Românești (1632-1654) și a fost rezidită din piatră și cărămidă de către Mitropolitul Varlaam al Ungrovlahiei (1672-1674), lucrările săvârşindu-se în anul 1698 în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu, când a fost pusă și pisania.
Noi restaurări au avut loc între anii 1854 și 1856, prin străduința starețului Ierotei Niculescu. Afectat puternic de cutremurul din 14 octombrie 1802, așezământul a fost refăcut de către Partenie, egumenul de la Schitul Buliga, în 1803. Rezidit de starețul Ierotei Niculescu între anii 1854-1856, după planurile arhitectului Johan Schaltter, ansamblul monahal adaugă un nou nume pe lista ctitorilor în persoana lui Justin Ionescu (1904), cel care a ridicat actuala clopotnița. Biserică a fost pictată de Ioasaf Grecu în 1731 și rezugrăvită în 1904. Schitul Trivale a fost refăcut după cutremurul din 1940, lucrările dintre anii 1942 și 1944 fiind coordonate de Episcopia Argesului. În anul 1990 cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Calinic, pe atunci Episcop al Argesului și Teleormanului, lăcașul a fost transformat în mânăstire, biserica fiind resfinţită. Bătrânii din zonă spun că a fost adăpostit aici, pentru o vreme, capul lui Mihai Viteazul, în drum spre Târgoviște, după ce vrednicul domnitor a pierit ucis mișelește la Câmpia Turzii.
Vechea ctitorie a mitropolitului Varlaam și-a recăpătat strălucirea ca urmare a refacerii integrale de la sfârșitul secolului al XX-lea, sub păstorirea ierarhilor de atunci ai Episcopului Râmnicului și Argeşului, Preasfințiți Gherasim Cristea și Calinic Argatu. Astfel, prin strădania egumenilor Calist, Natanael și Ciprian Otoroschi, după proiectul arhitecților Lucian Gheorghiu și T. Barbu, coordonați de renumitul Ștefan Balş, biserica schitului s-a refăcut intregral. Pictura a fost executată de către Ion Savu din Săpata. Obștea de șase viețuitori, fiind păstorită în prezent de către Protosinghelul Daniil Niţă.

Photo Gallery

Alte sugestii

Biserica Costești

Biserica

Mănăstirea Cetățuia Negru-Vodă

Biserica

Mănăstirea rupestră de la Corbii de Piatră

Biserica

Catedrala „Sf. Petru și Pavel" Mioveni

Biserica

Mănăstirea Curtea de Argeș

Biserica