Cetatea Poienari, închisă pentru turiști! Încep lucrările pe fonduri europene de conservare și consolidare.

Obiectiv turistic


Program

Închis
Vezi programul

Address

Transfăgărăşan Comuna Arefu, Romania

Telefon

Despre

Pentru prima dată de la intrarea în administrarea Consiliului Județean Argeș, Cetatea Poienari va intra într-un amplu program de #conservare și #reabilitare
Astăzi, 8 noiembrie 2021, a fost predat amplasamentul firmei care a câștigat proiectul Consiliului Județean Argeş, finanțat din fonduri europene, privind Conservarea și consolidarea Cetății Poienari Argeș”. 
Din acest motiv, începând de astăzi, timp de 16 luni, cetatea domnitorului Vlad Țepeș, Cetatea Poienari va fi închisă pentru turiști.
 
În luna iulie a fost semnat contractul de proiectare și execuție.
Licitația a fost câștigată de asocierea firmelor: SC EURAS SRL – SC ARHING SRL.
Valoarea totală a contractului de proiectare și execuție lucrări este de 20.133.693,14 lei cu TVA, din care:
– proiectare 1.222.985,25 lei;
– asistență tehnică din partea proiectantului 190.400,00 lei;
– execuție lucrări 18.720.307,89 lei.
Termen de execuție: – 16 luni.
Lucrările propuse vizează suprafaţa de 1.897 mp, cuprinzând suprafața construită a cetății şi calea de acces pietonală (scări) existentă.
Principalele categorii de lucrări:
– reabilitarea paramentelor aparente degradate prin îndepărtarea mortarelor necorespunzătoare preparate cu ciment; plombări și rostuiri executate cu mortare de var;
– înlocuirea cărămizilor degradate;
– refacerea protecției părții superioare a zidurilor:
– restaurarea pavimentelor și pardoselilor degradate cu materiale similare celor originale;
– restaurarea eventualelor componente artistice din piatră – ancadrament Turn 5 (Donjon);
– marcarea tuturor golurilor certe de uși si ferestre și/sau reîntregirea acestora după caz;
– marcarea caturilor acolo unde există urme certe;
– restaurarea cisternei;
– reîntregiri parțiale pe verticală și orizontală a unor ziduri, pe baza rezultatelor studiilor arheologice si istorico – arhitecturale, cu marcarea intervențiilor, pentru protecția vizitatorilor (Curtina Est).
După aproape 40 de ani de folosință permanentă (chiar dacă sezonieră) și expunere într­ un mediu de climă aspră, montană, sistemul de circulație și acces la cetate s-a păstrat, pe majoritatea traseului, în limita acceptabilului. Astfel, ca intervenții vor fi propuse următoarele:
– lucrări de refacere a tronsoanelor avariate,
– lucrări de reparații locale,
– reparații la balustradele metalice,
– reabilitarea platformelor belvedere,
– reabilitarea porților de acces,
– reabilitarea podețelor din lemn.
Cetatea Poenari este ridicată în perioada de constituire a statelor feudale Țara Românească și Moldova (sec. XIII-XV) din necesitatea de a apăra independența obținută dar și datorită pericolului turcesc.
Cetatea Poienari, proprietate a Judeţului Argeş, aflată în administrarea Muzeului Judeţean Argeş, este încadrată ca Monument istoric de categoria A (de importanță naţională și internaţională) – cod LMI AG-II-a-A-13507.
 
***
A fost instalat gard electric de protecție împotriva urșilor! 
Pentru a putea redeschide Cetatea Poienari, Consiliul Județean Argeș a luat măsuri pentru protejarea turiștilor de eventualele incidente produse de urșii care apar în zonă. Gardul electric, de aproximativ 700 de metri, a fost montat de o parte și de alta a scărilor care duc spre intrarea în cetate. Costurile investiției se ridică la 21.000 lei. 
** 
Cetatea este situată pe un vârf de munte care domină Cheile Argeșului, lângă localitatea Arefu, la câțiva kilometri de barajul și lacul de la Vidraru, pe vale mai jos, lîngă centrala hidroelectrică Vidraru. Inițial, pe vremea lui Negru Vodă, a fost construit un singur turn; apoi construcția a fost dezvoltată în scop de refugiu sau punct de observație de către Vlad Țepeș, adăugându-i-se turnuri, ziduri și dependințe. Cetatea Poenari a fost reședința secundară a lui Vlad Țepeș, fiind construită ca post de fortăreață contra otomanilor. Legenda spune că, Vlad Țepeș, fiind urmărit de turci, a scăpat refugiindu-se în această cetate, după ce a potcovit caii cu potcoavele invers, cu fața în spate, derutîndu-și astfel urmăritorii. Pentru a se urca la cetate s-a construit, în zilele noastre, o scară de beton, dotată cu balustrade, cu 1480 de trepte.

Photo Gallery

Video

Alte sugestii

Dealul Mățău - Cel mai înalt deal din România!

Obiectiv turistic

Muzeul Municipal Curtea de Argeș

Muzeu / Obiectiv turistic

Casa de Vinuri Ștefănești

Obiectiv turistic

MUZEUL NAȚIONAL BRĂTIANU

Obiectiv turistic

Pestera Dâmbovicioarei

Obiectiv turistic