Misterioasa Cetate Oratia

Misterioasa Cetate Oratia


Address

DN73, Romania

About

Ruinele cetăţii Oratia de la Podu Dâmboviţei se găsesc la 5-6 km nord de Rucăr, în raza satului Podu Dâmboviţei, la 2 km de râul Dâmboviţa. Cetatea era situată pe un vârf stâncos, cu pereţii abrupţi spre vest şi nord-vest, pe un platou continuat spre est de Dealul Sasului. Data la care a fost construită este în continuare necunoscută. Atât materialul arheologic găsit cât şi documentele sau contextul istoric presupun ridicarea cetăţii în a doua jumătate a secolului al XIV-lea. O parte dintre istoricii care au cercetat zona au presupus că aceasta a fost vamă a Transilvaniei. 

S-a speculat faptul că cetatea ar fi fost construită de cavalerii teutoni, motivul care susține această ipoteză fiind reprezentat de tehnica de construcţie, caracteristicile turnului (deschis către interior), denumirea de Dealul Sasului a culmii la capătul căreia se află cetatea, precum și importanţa deosebită pe care o avea drumul către Câmpulung din punctul de vedere al coloniștilor sași. Ipoteza nu este confirmată. 

Cetatea a avut rol de apărare, sau cel puțin de găzduire pe o perioadă scurtă de timp atunci când comunitatea din jurul acesteia era atacată. Ulterior, fortificația a devenit un important punct vamal, s-a transformat în Cetatea Piatra Craiului, Cetatea Dâmboviţei, iar, într-un final, a fost botezată Oratia, după valea care se întinde la poalele ei, scrie taracubalauri.com. 

Același site aduce în actualitate o legendă despre Vlad Țepeș și cum aceasta a fost prins de un cavaler vestit al regelui Matei Corvin, Jan Jiskra, care l-a atacat primul, luându-l prizonier. Povestea este relatată în adevărul.ro și ne spune că Vlad Țepeș l-ar fi așteptat pe Matia Corvin la Cetatea Oratia în speranța că poate răzbi împotriva acestuia. După această întâmplare nereușită, Vlad Țepeș a fost încarcerat la Vișegrad timp de 12 ani. Va fi eliberat în 1475, la cererea lui Ştefan cel Mare, domnul Moldovei, în contextul presiunilor turceşti tot mai mari asupra teritoriilor de la nord de Dunăre. 

Similar Suggestions

Casa Goangă din Curtea de Argeş

Muzeu

Muzeul de etnografie Dumitru Norocea

Muzeu

Muzeul Etnografic Goleștii Badii ◉Topoloveni

Muzeu

Muzeul Satului "Ion Chelcea" ◉Boteni

Muzeu

Casa Memorială "George Topîrceanu" - Nămăiești

Muzeu